You are currently viewing Godišnjica premijere filma Ed Wood redatelja Tima Burtona

Godišnjica premijere filma Ed Wood redatelja Tima Burtona

Na današnji je dan, 24. rujna 1994. godine na filmskom festivalu u New Yorku premijerno prikazana crno-bijela biografska drama “Ed Wood”, crnohumorna priča o mladiću od čijih je filmskih ambicija veća bila samo njegova nedarovitost, a snimio ju je silno hvaljeni i jednako toliko žestoko napadani američki redatelj Tim Burton (Beetlejuice, Batman, Edward Škaroruki).

Edward D. Wood Junior (Johnny Depp) mladić je koji živi od posla vrtlara u velikom filmskom studiju i od snova da će dosegnuti slavu svojega uzora Orsona Wellesa. Zahvaljujući slučajnom susretu sa zaboravljenom zvijezdom horora Belom Lugosijem (Martin Landau) Ed uspijeva izboriti svoj prvi film. Makar je riječ o petorazrednoj produkciji, uvjeren je da će mu Hollywood uskoro biti pod nogama. Debi završava fijaskom, a tako i svi daljnji projekti koje će ostvariti sa svojim ostarjelim prijateljem i nekolicinom slikovitih čudaka koji mu vjeruju. Nadobudnog filmaša povijest će ipak zabilježiti, i to kao nositelja naslova “najgori redatelj svih vremena”…

Tim filmom kontroverzni se filmaš Tim Burton na određeni način vratio svojem igranom dugometražnom prvijencu “Pee-weejeva velika pustolovina” (1985.), kojim je razmjerno nepoznatoga komičara Pee-weeja promovirao u prvorazrednu medijsku zvijezdu. Govoreći o čovjeku kojega je bogomdana nesposobnost da napravi suvislu filmsku priču pretvorila u predmet obožavanja milijuna filmoljubaca širom svijeta Burton nadasve duhovito progovara i o svim tamnim i svijetlim stranama fenomena američke filmske industrije. Film nije najbolje prošao na blagajnama, ali ga je kritika primila uglavnom blagonaklono.

Riječ je o prepoznatljivom Burtonovu proizvodu koji odlikuju ponajprije profinjen humor i ironija. Sjajna je i glumačka ekipa predvođena iznenađujuće dobrim Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi u kojoj nema lošega mjesta. Ostarjelog i drogiranog Belu Lugosija na dojmljiv je način odigrao Martin Landau, a Bill Murray i Jeffrey Jones kao ekscentrični Edovi prijatelji Bunny i Criswell te Vincent D’Onofrio kao Orson Welles napravili su sjajne epizode.

Goran Čelig