You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Gorim od želje da ubijem noć Slađane Milošević

Godišnjica objavljivanja albuma Gorim od želje da ubijem noć Slađane Milošević

Na današnji dan, 28. siječnja 1980. godine objavljen je prvi album Aleksandre Slađane Milošević, čuveni “Gorim od želje da ubijem noć” (PGP-RTB). Slađana je beogradska pjevačica koja i danas ima status ikone novog vala osamdesetih godina u Jugoslaviji.

Glazbom se bavila od djetinstva, a već od dvanaeste godine pjeva s grupama Nebeska konjica i Džentlmeni. Prvi je nastup imala 1974., a svakako se pamti i koncert kod Hajdučke česme, gdje nastupila u svojstvu predgrupe Bijelom dugmetu. Ondje ju je vidjelo sto tisuća posjetitelja.

Ubrzo će Slađana početi rušiti tabue, pogotovo kada je objavila pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim postajama. Godine 1979. pjesmom “Amsterdam” uvrstila se među začetnike novog smjera u jugoslavenskoj glazbi, koji je poznatiji pod nazivom novi val. Upravo se pjesma “Amsterdam” našla na albumu “Gorim od želje da ubijem noć”.

Album je nastao tijekom studenog i prosinca 1979. godine u produkciji Lazara Ristovskog i Miodraga Mikija Petkovskog, koji su na njemu odsvirali i klavijature. Tekstove gotovo svih pjesama potpisala je Marina Tucaković. Urednici izdanja bili su Stanko Terzić i Đorđe Debač, a dizajn ovitka realizirao je Jugoslav Vlahović.

Slađana Milošević je album “Gorim od želje da ubijem noć” otpjevala u cijelosti, a snimila ga je uz pomoć basista Zane i Generacije 5 Miloša Stojisavljevića Zeigera, gitarista Dragana Jovanovića (također iz Generacije 5) i Ipe Ivandića iz Bijelog dugmeta za bubnjevima.

Popis pjesama: 1. Očigledno nije mi svejedno | 2. Pusti neka stvari teku svojim tokom | 3. Gorim od želje da ubijem noć | 4. Amsterdam | 5. Moja čudna putovanja | 6. Čuvaj me | 7. Moj brat po pesmi | 8. Kontroliši se.

Goran Čelig