You are currently viewing Godišnjica premijere filma Prava romansa redatelja Tonyja Scotta

Godišnjica premijere filma Prava romansa redatelja Tonyja Scotta

“Prava romansa” (True Romance) američki je igrani film snimljen 1993. u režiji Tonyja Scotta, a prema scenariju Quentina Tarantina. Premijerno je prikazan u Los Angelesu na današnji dan, 8. rujna iste godine.

Po žanru predstavlja kombinaciju akcijskog filma, melodrame i crne komedije. Protagonisti su koje tumače Christian Slater i Patricia Arquette mladi radnik detroitskog videokluba i prostitutka, a radnja prati njihov pokušaj da ukradeni mafijaški kokain prodaju u Hollywoodu i tako započnu novi život…

Iako ispočetka nije imao velik komercijalni uspjeh, dobio je brojne pohvale kritike, a nakon što je Tarantino postao zvijezda s “Paklenim šundom” (1994.), stekao je i kultni status. Tarantino, čiji je scenarij, prema vlastitim tvrdnjama ubacio je brojne autobiografske elemente, a ispočetka je sâm htio režirati film. Naposljetku se složio s tim da ga režira Tony Scott. Bio je i zadovoljan tim izborom, kao i Scottovom odlukom da izmijeni kraj filma smatrajući da bi bio daleko efektniji s hepiendom.

Film se odlikuje i glazbenom partiturom Hansa Zimmera temeljenom na temi “Gassenhauer” Carla Orffa, a iskorištenom dvadeset godina prije u filmu “Badlands”. I time, kao i naracijom glavnoga ženskog lika, “Prava romansa” odala je počast upravo “Badlandsu” Terrencea Mallicka.

Osim spomenutih Christiana Slatera i Patricije Arquette, u filmu se pojavljuje cijela plejada fenomenalnih glumaca koji su redom ostvarili uloge za pamćenje. Spomenut ćemo samo neke – Dennisa Hoppera u ulozi oca Clarencea Worleyja, Christophera Walkena u ulozi mafijaškoga bossa Vincenza Coccottija, neprepoznatljivoga Garyja Oldmana u ulozi opakog svodnika Drexla Spiveyja (koji odbija biti bijelac), Jamesa Gandolfinija kao mafijaškoga gorilu, koji će ostati zapamćen kao tip koji svirepo premlaćuje prelijepu Patriciju Arquette… Mjesto u filmu našli su i dotad slabo primjećivani Samuel L. Jackson, Val Kilmer, Brad Pitt, Bronson Balky Pinchot, Michael Rapaport (koji će postati poznat nekoliko godina poslije, nakon fenomenalnog nastupa u “Moćnoj Afroditi” Woodyja Allena), Chris Penn, Tom Sizemore i drugi.

Goran Čelig