You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Čudo neviđeno redatelja Živka Nikolića

Godišnjica kinopremijere filma Čudo neviđeno redatelja Živka Nikolića

Na današnji dan, 26. siječnja 1984. godine u jugoslavenskim kinima počeo se prikazivati film “Čudo neviđeno” Živka Nikolića, koji je eksplicitnim scenama s lijepom slovenskom glumicom Savinom Geršak privukao posebnu pozornost javnosti.

Tragikomedija “Čudo neviđeno” zbiva se u malom ribarskom mjestu na obali jezera, gdje se oduvijek živjelo na sličan način: žene love ribu, a rade i druge teške poslove dok njihovi muževi sjede u kafani, udvaraju se konobarici, piju, mudruju i sanjaju novi i bolji život. Nasuprot njima, Šćepan, prvi čovjek u kraju, želi od tog mjesta stvoriti raj na zemlji i ljudima pokazati nešto što nikad nisu vidjeli. Sa strašću zanesenjaka započinje neviđeni pothvat, želi prokopati tunel kroz brdo, sve do mora, isušiti jezero i napraviti plodnu zemlju koja će davati tri žetve godišnje. Njegov pokušaj da promijeni svijet i učini ga boljim završava se tragikomično. U ostvarenju te velike ideje pomaže mu nenadana pojava nove, mlade i lijepe konobarice koja svojim izazovnim prisustvom pokreće mještane. Tako ljudi, omamljeni strastima, ne shvaćaju ozbiljno čudo koje im zaista prijeti…

Film je nagrađen srebrnom medaljom na moskovskom festivalu 1985. godine. Režirao ga je Živko Nikolić, koji je pisao i scenarij zajedno s Ljiljanom i Sinišom Pavićem. U glavnim se ulogama pojavljuju Dragan Nikolić, Savina Geršak, Boro Begović, Petar Božović, Taško Načić, Danilo Stojković, Bata Živojinović, Bogdan Diklić, Slavko Štimac i drugi.

Goran Čelig