You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Željezni križ znamenitoga Sama Peckinpaha

Godišnjica kinopremijere filma Željezni križ znamenitoga Sama Peckinpaha

Antiratna drama “Željezni križ” (Cross of Iron), u kinima tadašnje Zapadne Njemačke prikazana na današnji dan, 28. siječnja 1977. godine, pokušava spoznati bit rata i razloge zašto ljudi uopće idu u vojsku ratovati. Film je snimljen na području bivše Jugoslavije, a iako je u Americi doživio fijasko, u Europi je postao veliki hit. U Njemačkoj je nakon mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi” najgledaniji film svih vremena.

Na ruskoj fronti 1943. godine vlada kaos. Njemačka je vojska demoralizirana, potučena do nogu i povlači se iz Sovjetskog Saveza. Središnji je lik njemački narednik Steiner (James Coburn), koji jednoga jutra spašava ruskog dječaka anđeoskog lica od njemačkih metaka. Neko ga vrijeme on i članovi njegova voda skrivaju u svome bunkeru, a kad ga nahrane i daju mu toplu odjeću, Steiner ga pušta. Pokušava mu objasniti da njih dvojica, iako na suprotnim stranama, dijele istu sudbinu…

Film je režirao slavni Sam Peckinpah (Divlja horda) prema romanu “Das Geduldige Fleisch” Willija Heinricha, za koji su scenarij adaptirali Julius Epstein, Walter Kelley i James Hamilton. Osim Jamesa Coburna, uloge tumače Maximilian Schell, James Mason, David Warner, Senta Berger, Klaus Löwitsch i mnogi drugi.

Goran Čelig