You are currently viewing William Kentridge dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb 2023.
William Kentridge, dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb 2023. (snimka: Animafest promo)

William Kentridge dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb 2023.

Prema odluci vijeća Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, dobitnik godišnje Nagrade za životno djelo jest William Kentridge, južnoafrički umjetnik i vodeće ime suvremene svjetske umjetničke scene.

Do danas osamnaesterostruki počasni član i doktor poznatih umjetničkih akademija i sveučilišta u Americi, Africi i Europi, nosilac visokih ordena, nagrada i časti raznih država i svjetskih zaklada, umjetnik čiji univerzalni opus obuhvaća područja od dječje književnosti preko crteža, grafika, tapiserija i skulptura, glume, autorstva kratkih igranih filmova, lutkarskih predstava, kazališne i operne režije i scenografije do zahtjevnih transmedijskih projekata i performansa te začudnih postignuća u domeni autorskog animiranog filma, dijelom izvedenog osebujnom tehnikom ugljena na papiru koja njegovim crtežima u pokretu daje poseban pečat, rođen je 1955. godine u Johannesburgu, gdje studira političke nauke, a potom se bavi glumom, režijom i dizajnom u johanesburškom kazalištu.

U tim godinama crtež i igra postaju osnova umjetničkog izričaja, ali i način otpora prema stvarnosti rasne segregacije i postokolonijalnog naslijeđa. Razvijajući od kasnih 80-ih posebnu tehniku animacije kojom filmove stvara kao seriju crteža ugljenom u kojoj za segmente snimki u osnovi rabi isti crtež, koji djelomično višekratno briše pa ponovo riše tako da tragove obrisanog ostavlja jasno vidljivima, Kentridge gradi prepoznatljiv rukopis i osebujnu palimpsestnu poetiku.

Nakon serije kratkih animiranih filmova u kojima amblematski kreiranim likovima Sohoa Ecksteina i Felixa Teitelbauma, s jasnim autobiografskim elementima, progovara o dinamičnoj društveno-političkoj stvarnosti svoje domovine, uz goruća pitanja preispitivanja vremena prije i nakon apartheida koji mu donose međunarodnu slavu, Kentridge nastavlja s radom na velikim projektima koji osim specifičnih eksperimentalnih multimedijalnih instalacija uključuju i iznimno zahtjevne teatarske inscenacije.

William Kentridge, među inim, značajno je proširio prisutnost osme umjetnosti na svjetskoj galerijsko-muzejskoj sceni i izgradio platformu za mnoštvo novih poklonika, objašnjava odluku vijeće Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb. Nagrada za životno djelo bit će mu uručena na 33. svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb 2023., koji će se održati od 5. do 10. lipnja.

Goran Čelig