You are currently viewing Suzanne Buchan dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2023.
Suzanne Buchan (snimka: Animafest promo)

Suzanne Buchan dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2023.

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma odlučilo je dodijeliti Suzanne Buchan, jednoj od najvažnijih suvremenih svjetskih istraživačica i nastavnica animacije u svijetu.

U obrazloženju nagrade Vijeće festivala ističe: “Radeći kao ravnateljica ustanove Art and Design Research Institute (ADRI) te profesorica estetike animacije (Animation Aesthetics) na sveučilištu Middlesex u Londonu, a potom i kao profesorica i voditeljica diplomskog studija animacije na Kraljevskom koledžu, postavila je najviše standarde u podučavanju animacije, a za istraživanje tog dinamičnog područja od velike je važnosti i njezino osnivanje arhive Centra za proučavanje animacije (Animation Research Centre) 2000. godine, kojem je bila i ravnateljica. Predavala je animaciju i u Zürichu, gdje je i doktorirala filmologiju, pa ne čudi da su njezini radovi dostupni i na engleskom i na njemačkom jeziku. Proučavanje animacije zadužila je i kao jedna od osnivačica i urednica časopisa Animation. An Interdisciplinary Journal, a spada i među osnivače i direktore festivala animacije Fantoche. U znanstvenom radu posebno se usredotočila na estetiku i teoriju izmijenjenih pokretnih slika (manipulated moving image), zbog čega se posebno posvetila digitalnoj kulturi i eksperimentalnom filmu u vezi s animacijom, uvijek prakticirajući interdisciplinarnost i smještajući animaciju u njezino mjesto u kontekstu kulture, umjetnosti, tehnologije i pokretnih slika kao takvih, pozivajući se stalno na doprinose srodnih znanosti i drugih umjetnosti.”

U njezinu su radu posebno važne knjige The Quay Brothers: Into a Metaphysical Playroom (2011.), Pervasive Animation: An AFI Film Reader (2013.) te Animated ‘Worlds’ (2006.), ali je i mentorica doktorskih istraživanja te autorica brojnih zasebnih znanstvenih i stručnih radova koji postavljaju standarde suvremenog, medijski i teorijski osviještenog proučavanja animacije. U tim radovima proučava primjerice suvremene tendencije prikaza inuitskog života u kanadskoj animaciji, feminističko viđenje tijela u animiranom filmu, komično u animaciji, teorijske modele proučavanja animacije i druge poticajne teme, a veoma važnim smatra se i kustoski rad na izložbi Animierte Wunderwelten / Animated Wonderwords u Zürichu (2015./16.).

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će joj uručena na 33. svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb koji će se održati od 5. do 10. lipnja. Suzanne Buchan bit će i glavna izlagačica na međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner X 2023 koji će se održati od 6. do 7. lipnja.

Goran Čelig