You are currently viewing Godišnjica premijere filma Tko je smjestio Zeki Rogeru Roberta Zemeckisa

Godišnjica premijere filma Tko je smjestio Zeki Rogeru Roberta Zemeckisa

Na današnji dan, 21. lipnja 1988. godine u New Yorku premijerno je prikazan odličan spoj animiranog i igranog filma “Tko je smjestio Zeki Rogeru?” (Who Framed Roger Rabbit?), iza kojeg stoji redatelj Robert Zemeckis, a glume Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Charles Fleischer, Stubby Kaye, Joanna Cassidy i mnogi drugi.

Hollywood, 1947. godina. Eddie Valiant (Bob Hoskins) detektiv je kojemu u zadnje vrijeme ne ide sve od ruke. Ubrzo biva unajmljen da nađe dokaz kako Marvin Acme, moćnik i vlasnik grada Toontown, ljubuje s ljepoticom Jessicom Rabbit, suprugom zvijezde Zeke Rogera. No gangster Acme pronađen je mrtav, a Roger postaje glavni osumnjičenik. Čudan i moći željan sudac Doom (Christopher Lloyd) želi dovesti Rogera pred sud, a Roger moli Valianta da nađe pravoga krivca. Napetost raste dok Eddie otkriva jedan skandal za drugim i sazna da gradu prijeti uništenje…

Film je 1989. godine dobio tri Oscara, nagradu BAFTA, BMI, Golden Screen i Golden Reel. Iste je godine bio nominiran za Zlatni globus, a 1990. dobio je i tri nagrade Saturn.

Goran Čelig