You are currently viewing Novi album Memento Mori sastava Depeche Mode
Depeche Mode: Memento Mori © Columbia, 2023.

Novi album Memento Mori sastava Depeche Mode

Grupa Depeche Mode napokon je objavila dugoočekivani 15. studijski album naslovljen “Memento Mori” (Columbia Records / Menart). Rane reakcije na “Memento Mori” bile su jednoglasno pozitivne, pri čemu je The New York Times naveo “izvanrednu tamu” benda, Rolling Stone je pohvalio “karakterističnu glazbenu ljepotu i lirsku dubinu” albuma, a Associated Press kaže pak: “Glazba s ljubavlju gleda u ponor tražeći da mu uzvrati ljubav… Depeche Mode možda se suočavaju s vlastitom smrtnošću, ali njihova se moć kao glazbenika proteže u beskonačnost.” Guardian je pozdravio povratak “najvećeg kultnog benda na svijetu” i hvalio album kao “savršenu mješavinu zlokobnog raspoloženja, elektroničkih tekstura koje variraju od intenzivnih do eteričnih”, dočim su NME i Uncut “Memento Mori” nazvali veličanstvenim ocijenivši ga kao “njihovo najsnažnije djelo u ovom stoljeću”.

U produkciji Jamesa Forda, s dodatnim produkcijskim radom Marte Salogni, “Memento Mori” nastao je tijekom ranih faza pandemije covida-19, što je rezultiralo temama inspiriranim izravno tim razdobljem. Dvanaest pjesama na albumu prikazuje golemo prostranstvo raspoloženja i tekstura, od zlokobnog početka do zaključka – krećući se od paranoje i opsesije do katarze i radosti, pogađajući bezbroj točaka između.

Depeche Mode započeo je svjetsku turneju “Memento Mori” rasprodanim nastupom u Golden 1 Centru u Sacramentu. Zbog velike potražnje turneja je nedavno dodala desetke novih datuma, uključujući novi jesenski dio sjevernoameričkih nastupa. Bend će 16. svibnja krenuti na europsku stadionsku turneju koja uključuje i Stade de France u Parizu, dva nastupa na Olimpijskom stadionu u Berlinu, stadionu San Siro u Milanu, stadionu Twickenham u Londonu, ali i nastup u zagrebačkoj Areni 23. srpnja. Nakon završetka europske ljetne turneje nedavno dodani dio turneje vraća bend u Sjevernu Ameriku najesen, zaustavljajući se u Mexico Cityju na tri noći u Foro Sol prije povratka u SAD i Kanadu.

Prijem turneje “Memento Mori” bio je neodoljiv, s nastupima koji su se brzo rasprodali diljem Europe i Sjeverne Amerike, a već je prodano više od dva milijuna ulaznica. Turneja od 81 datuma na putu je da postane jedna od najvećih Depeche Mode do sada, a također je na dobrom putu da postane jedna od najvećih svjetskih turneja 2023. godine.

Nakon što su prodali više od 100 milijuna ploča i svirali pred više od 35 milijuna obožavatelja širom svijeta, Depeche Mode ostaje posebno utjecajna glazbena sila koja se ne prestaje razvijati. Kao neizbrisiva inspiracija obožavateljima, kritičarima i umjetnicima, Depeche Mode nastavlja naprijed – albumom “Memento Mori” i turnejom koja predstavlja otvaranje najnovijeg poglavlja velikog i trajnog naslijeđa.

Popis pjesama: 1. My Cosmos Is Mine | 2. Wagging Tongue | 3. Ghosts Again | 4. Don’t Say You Love Me | 5. My Favourite Stranger | 6. Soul with Me | 7. Caroline’s Monkey | 8. Before We Drown | 9. People Are Good | 10. Always You |11. Never Let Me Go | 12. Speak to Me.

Goran Čelig