You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma The Clash istoimenoga punk-sastava

Godišnjica objavljivanja debi-albuma The Clash istoimenoga punk-sastava

Na današnji dan, 8. travnja 1977. godine objavljen je jedan od najboljih debi-albuma u povijesti popularne glazbe, čuveni “The Clash” (CBS) engleske punk-rock grupe The Clash. Pomalo neuobičajen za tadašnje shvaćanje punka, donio je hrpu elemenata ranog rock and rolla, ali reggae-utjecaje.

Album je snimljen tijekom samo tri vikenda u veljači te godine u CBS-ovu Studiju 3, a kao producent navodi se Mickey Foote. Njegova je produkcija koštala samo četiri tisuće funti, a uspio je dosegnuti 12. mjesto britanske top-ljestvice albuma.

“The Clash” je donio dvominutne eksplozivne budnice koje su uspjele natjerati i konformiste da goloruki skaču na oklopljene kordone. Definirale su za sva vremena onu drugu, angažiranu, nenihilističku stranu punka. Joe Strummer imao je rijedak dar da u nekoliko stihova pogodi u samu srž problema. Osim punkerskih žestica, već na tom albumu The Clash počeo se poigravati s drugim, egzotičnim stilovima, osobito omiljenim reggaeom, pa je tako na albumu i vrlo uspjela obrada pjesme “Police and Thieves” Juniora Murvina. Zanimljivo je kako je ona dodana albumu naknadno, u trenutku kada su shvatili kako bi bez nje album bio prekratak…

Album je imao svoju US i UK verziju. Američka verzija bila je nešto proširenija budući da je donijela i pjesme koje su u Britaniji bile objavljene kao singlovi: “Complete Control”, “(White Man) In Hammersmith Palais”, “Clash City Rockers”, “I Fought the Law” i “Jail Guitar Doors” – odreda ključne pjesme rane faze The Clasha. Novija reizdanja uključuju sve pjesme s obje verzije, te su vjerojatno najbolji izbor kao ultimativna verzija prvijenca The Clasha.

Fotografija na naslovnici albuma snimljena je u uličici nasuprot vrata zgrade u Camden Marketu, gdje je sastav održavao probe. Bubnjar Terry Chimes, iako tada punopravni član benda, nije na slici jer je već tada donio odluku o napuštanju sastava. Slika policajaca u jurišu na stražnjoj strani snimljena je 1976. godine na Notting Hill Carnivalu, a koja je postala inspiracijom za legendarnu pjesmu “White Riot”.

Kao zanimljivost navodim kako je slavni američki redatelj Martin Scorsese veliki obožavatelj The Clasha, a posebice pjesme koju toliko obožava da ju je nazvao “najvećom britanskom rock ‘n’ roll pjesmom” svih vremena. To je pjesma “Janie Jones”, koja je otvorila njihov iznimno hvaljen i poštovan debitantski album, koji se i danas smatra jednim od najboljih punk-albuma svih vremena. “Janie Jones” pjesma je koju je napisao Joe Strummer kako bi odao počast istoimenoj pjevačici koja je u sedamdesetim godinama bila slavna po organiziranju seks-zabava u svojoj kući. Ona je uhićena, a nakon izlaska iz zatvora postala je punk-ikona upravo zbog utjecaja te pjesme i cijelog albuma. Janie Jones, pravim imenom Marion Mitchell, tada je rekla kako joj je tom pjesmom Strummer vratio dignitet umjetnice.

Album “The Clash” snimio je kvartet u sastavu: Joe Strummer (vokal i gitara), Mick Jones (vokal i gitara), Paul Simonon (bas) i Terry Chimes (bubanj).

Popis pjesama: 1. Janie Jones | 2. Remote Control | 3. I’m So Bored with the U.S.A. | 4. White Riot | 5. Hate and War | 6. What’s My Name? | 7. Deny | 8. London’s Burning | 9. Career Opportunities | 10. Cheat | 11. Protex Blue | 12. Police and Thieves | 13. 48 Hours | 14. Garageland.

Goran Čelig