You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Dry glazbenice PJ Harvey

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Dry glazbenice PJ Harvey

Na današnji dan, 30. ožujka 1992. godine objavljen je debitantski album PJ Harvey, čuveni i nadasve kultni album “Dry”, objavljen na etiketi Too Pure Records.

Pojava Polly Jean Harvey na svjetskoj glazbenoj sceni početkom 90-ih godina nije bila pretjerano zapažena. No djevojka koja dolazi iz malenog sela pod nazivom Corscombe, koje se nalazi u zapadnom Dorsetu, brzo je iznenadila sve kritičare i privukla velik broj simpatizera. Rođena 1969. godine u Bridportu, odgajana je na maloj farmi ovaca, gdje su na njezin budući estradni put u velikoj mjeri utjecali majka i otac, kamenozidar i skulptorica. Roditelji su je također uveli u čarobni zvuk bluza, džeza i art-rocka. U jednom intervju za Rolling Stone (1995.) navela je da su na njezin glazbeni pravac utjecali John Lee Hooker, Howlin Wolf, Jimi Hendrix i Captain Beefheart. Poslije je pozornost pridavala bendovima koji su nadolazili i označavali vrijeme u kojem su djelovali. Sve to bila je odlična podloga za ono što će i sama potom raditi.

Glazbeno obrazovanje stekla je osmogodišnjim studijem saksofona. Nakon završene škole, sa 17 godina, počinje pisati prve pjesme, a glazbeni joj je interes u to vrijeme bio baziran uglavnom na irskoj folk-glazbi, iz koje je crpila najveću inspiraciju. U siječnju 1991. godine formira prvi tročlani bend, a pridružili su joj se Rob Ellis na bubnjevima i Ian Olliver na bas-gitari. Ubrzo održavaju prvi koncert, koji je neslavno završio. Vlasnik Sherbone’s Antelope Hotela zamolio ih je da prekinu svirku jer su za kratko vrijeme rastjerali sve goste.

U to vrijeme PJ Harvey upisuje Central Saint Martins College of Art & Design u Londonu nadajući se da će to biti njezina odrednica za budućnost. U listopadu 1991. godine za nezavisnu izdavačku kuću Too Pure objavljuje prvi singl pod nazivom “Dress”, klasični broj PJ Harvey, brzog ritma, s cjepkajućim gitarskim rifovima, uz odlično odsviran bubanj. “Dress” jako dobro prolazi kod kritike i ulazi u uži izbor za singl tjedna u Melody Makeru. Već na proljeće objavljuje novi singl pod nazivom “Sheela-Na-Gig”, koji će se također pojaviti na njezinu debiju “Dry”. Drugi singl kreće se na liniji prvoga, gdje PJ Harvey predivnim glasom, fuzziranim gitarama i sumanutim bubnjevima zasjeda na deveto mjesto USA Billbordove Modern Rock top-liste.

Kad je objavljen “Dry”, Kurt Cobain za njega je rekao kako je to album koji treba pronaći mjesto među 50 najboljih albuma ikad objavljenih. Došao je u pravo vrijeme kako bi se pridružio tadašnjem tzv. albinijevskom dobu jer PJ Harvey u velikoj mjeri preuzima noise-izričaj, koji je tada bio na vrhuncu. PJ Harvey postaje iznimno tražena na mnogim TV postajama pa ubrzo nastupa u kultnoj emisiji 120 minuta (MTV) s pjesmom “Sheela-Na-Gig” te napokon otvara vrata uspjeha.

Na albumu “Dry”, koji je snimila u suradnji s basistom Steveom Vaughanom i bubnjarom Robom Ellisom, nalazi se 11 pjesama, koje su klasični primitivni atak na post-punk s velikim primjesama garage blues-rocka. Jako dobro kombinira te utjecaje sa svojim tekstovima, koji nisu jednostavni i koji znaju dobro uzdrmati konzumenta, a pogotovo slušateljice.

Popis pjesama: 1. Oh My Lover | 2. O Stella | 3. Dress | 4. Victory | 5. Happy and Bleeding | 6. Sheela-Na-Gig | 7. Hair | 8. Joe | 9. Plants and Rags | 10. Fountain | 11. Water.

Goran Čelig