You are currently viewing Meditacija, srž učenja joge

Meditacija, srž učenja joge

Ljudski mozak sastoji se od oko 100 milijardi živčanih stanica koje su međusobno povezane sinaptičkim vezama. Svaka živčana stanica ima do 15 tisuća sinaptičkih veza kojima je povezana s drugim živčanim stanicama. Broj sinaptičkih veza usko je povezan s inteligencijom, ali mozak ih već u prve dvije godine života reducira za 60 posto jer ih ne upotrebljava. Akumulacija stresa kroz život, način odgoja, pogrešne navike i kronični umor dodatno umanjuju mentalni potencijal s kojim smo rođeni.

Smanjeni mentalni potencijal podrazumijeva smanjenu sposobnost mišljenja i zaključivanja, a isto tako i uživanja u životu. Meditacija kao najpraktičniji alat joge pruža mogućnost revitalizacije atrofiranih dijelova mozga. To se odvija sistematičnim postupkom poniranja u smirenija i budnija stanja svijesti u kojima se živčani sustav regenerira. Samo dvadesetak minuta provedenih u meditaciji uzrokuje duboku relaksaciju i oslobađanje od stresa, što je neophodno za ponovno uspostavljanje ravnoteže. Budući da svako stanje duha ima svoje odgovarajuće stanje fiziologije, smireno i uravnoteženo stanje duha u meditaciji uzrokuje uspostavljanje ravnoteže u cijelom tijelu, misaonom procesu i emocijama.

Joga kao najstariji i najpoznatiji sustav samorazvoja u sebi njeguje znanje o tome kako održati zdravlje i dugovječnost te za krajnji cilj ima dosezanje samospoznaje. No u želji da se približi što većem dijelu zapadnjačke populacije, poučava se ogoljeno od izvorne biti i tako da ne dovodi u pitanje konzumeristički svjetonazor. Povrh toga, često se prakticira uz napor usprkos tome što njezino izvorno učenje isključuje mogućnost napora. Sve to rezultiralo je shvaćanjem joge kao vida gimnastike i pogrešnom pretpostavkom da je meditirati teško.

Tradicionalno učenje joge fokusirano je na ostvarenje mirnijih stanja svijesti nenapornom tehnikom meditacije koja duhu omogućuje spontano slijeđenje svoje prirode i doživljavanje sreće. Praksa se odvija u udobnosti vlastitog doma, nakon čega osoba iz smirenog stanja svijesti kreće u svakodnevne aktivnosti. S jasnijim mišljenjem i prosuđivanjem, akcije koje poduzimamo daju bolje rezultate s manje uloženog naprezanja. Bolji rezultati u aktivnostima i skladniji odnosi s drugima stvaraju atmosferu ispunjenja i zadovoljstva.

Svaka naša misao odražava se na okolinu i ona je u kolektivnom smislu određena zbirom naših individualnih unutarnjih stanja. Kolektivom i vanjskim okolnostima često ne možemo upravljati, ali promijenimo li način na koji ih promatramo, učinili smo pozitivnu stvar i za sebe i za okolinu.

Tomislav Jantol