You are currently viewing Krapje, spomenik seoske graditeljske baštine

Krapje, spomenik seoske graditeljske baštine

Selo Krapje nalazi se uz rijeku Savu odnosno u Posavini, a dio je Parka prirode Lonjsko polje. Godine 1995. proglašeno je spomenikom seoske graditeljske baštine i jedino je takvo mjesto u Republici Hrvatskoj, a vodi se kao europski spomenik kulturne baštine A-kategorije.

Selo je nadaleko poznato po čardacima, drvenim kućama građenima od hrasta lužnjaka. Krase ih zaštitni krovići, natkrivena vanjska stubišta, ukrasne ograde i trijemovi.

Krapje je dobilo ime po ribi šaranu (krapu), a taj se toponim prvi put spominje u 14. stoljeću. Krapjansko područje počelo se naseljavati nakon oslobođenja od Osmanlija, a samostalna župa Krapje osnovana je krajem 18. stoljeća. Mjesto ima duboke povijesne veze s Vojnom granicom – nekada davno tuda su se šetali stari graničari i čuvali granicu na rijeci Savi.

U Krapju, preciznije između tog sela i Drenovog Boka, nalazi se poseban ornitološki rezervat Krapji đol. To je najstariji riječni rukavac Save i zaštićen je kao ornitološki rezervat, prvi te vrste u Lijepoj Našoj, zbog gnjezdišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji (siva čaplja, danguba, mala bijela čaplja, žuta čaplja, gak, čapljica voljak, njorka…).

Svake godine u Krapju održavaju se Dani europske baštine. Na kućnom broju 48 možete vidjeti bogatu etnografsku zbirku s više od 170 predmeta, a u objektu s kućnim brojem 16 nalazi se prijemni i edukacijski centar Parka prirode Lonjsko polje. PP Lonjsko polje obuhvaća površinu nešto veću od 500 četvornih kilometara.

Tihomir Mršić