You are currently viewing Godišnjica pretpremijere Smrtonosnog oružja 2 Richarda Donnera

Godišnjica pretpremijere Smrtonosnog oružja 2 Richarda Donnera

Dva dana prije otvaranja u sjevernoameričkim kinima, na današnji dan, 5. srpnja 1989. godine u Los Angelesu održala se pretpremijera očekivanog “Smrtonosnog oružja 2” (Lethal Weapon 2), ponovno u režiji Richarda Donnera. Kako rekoh, jako iščekivanog nakon što je prvi dio “Smrtonosnog oružja” poharao kinoblagajne diljem svijeta te pridobio mnoštvo obožavatelja čak i među uglednim, ozbiljnim kritičarima. Bilo je samo pitanje kada će svjetlo dana ugledati i njegov nastavak.

“Smrtonosno oružje 2” formulu prethodnika razradilo je do savršenstva te udarilo temelje za sljedeće nastavke jednog od najuspješnijih i najkvalitetnijih akcijskih serijala svih vremena. U drugom dijelu Danny Glover i Mel Gibson ponovno su s nama, a osobito je razveselila pojava novog lika, Lea Getza, kojeg interpretira fenomenalni Joe Pesci.

Nakon što pronađu gomilu novca u crvenom BMW-u za kojim su jurili autocestom, narednici Roger Murtaugh (Danny Glover) i Martin Riggs (Mel Gibson) dobivaju zadatak motrenja Lea Getza (Joe Pesci), koji bi trebao svjedočiti na sudu u tom slučaju. Bandi krijumčara droge na čelu s Arjenom Ruddom (Joss Ackland) njegov se naum nimalo ne dopada pa će učiniti sve da Lea spriječe. No kako je Rudd istodobno i šef konzulata Južnoafričke Republike, Murtaughu i Riggsu posao je znatno otežan. Ipak, kada Riggs dozna da iza smrti njegove supruge, koja je poginula prije nekoliko godina, stoji Ruddova desna ruka Pieter Vorstedt (Derrick O’Connor), ništa ga neće moći zaustaviti…

Provjereni redatelj Richard Donner i sjajni scenarist Shane Black ponovno su odradili vrhunski posao pomiješavši akciju, komediju, buddy-film i avanturu u neodoljiv koktel filmskog užitka. Dakako, na briljiranje Mela Gibsona i Dannyja Glovera suvišno je trošiti riječi.

Goran Čelig