You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Živi i pusti druge da umru redatelja Guya Hamiltona

Godišnjica kinopremijere filma Živi i pusti druge da umru redatelja Guya Hamiltona

Na današnji dan, 27. lipnja 1974. godine u sjevernoamerička kina pušten je osmi film iz serijala o najpoznatijem britanskom tajnom agentu, “Živi i pusti druge da umru” (Live and Let Die), koji će, između ostalog, ostati zapamćen kao prvi film u kojem će Jamesa Bonda uprizoriti Roger Moore.

Šarmantan, oštrouman i smrtonosno uvjerljiv, Moore se ujedno predstavlja i kao ugodan, sofisticiran i vrlo opasan agent 007 u ovom zabavnom i napetom obračunu sa zloglasnim kraljem droge koji je odlučan u namjeri da eliminira Bonda i zavlada svijetom!

Tri britanska agenta MI6, među kojima i jedan iz Amerike “na posudbi”, ubijena su pod misterioznim okolnostima dok su motrili operacije dr. Kanange, diktatora malog karipskog otoka zvanog San Monique. James Bond poslan je u New York, gdje je ubijen prvi agent, kako bi istražio tajanstvena ubojstva. Njegova je prva postaja Harlem, gdje ulazi u trag organizaciji koja se bavi crnom magijom, na čelu s Kanangom koji je poznat kao Mr. Big. Kanangina je miljenica i desna ruka mlada gatara Solitare, čija je specijalnost čitanje tarota, a ona je ujedino i prva meta Bondove istrage…

Dugovječni filmski serijali, među kojima onaj o Jamesu Bondu zauzima istaknuto mjesto, od ostatka konkurencije ne ističu se toliko kvalitetom pojedinih naslova nego sveukupnom prisutnošću nekoliko desetljeća, prepoznatljivom poetikom i statusom neupitnoga filmskog brenda. I unutar takvih serijala neki se naslovi dakako ističu više od ostalih, a kad je o Bondu riječ, jedan od takvih nesumnjivo jest “Živi i pusti druge da umru”.

Po nekoliko je značajki taj film prvi u svome serijalu, ali najznačajnija je činjenica što je to prvi put da je Bonda glumio Roger Moore. Iako su određeni fanovi u vrijeme snimanja filma negodovali zbog izostanka Seana Conneryja, Moore je autoritativnim nastupom dokazao da budućnost franšize ne ovisi samo o jednoj zvijezdi. Redatelj Guy Hamilton i ovaj je film učinio spektaklom specijalnih efekata, atraktivnih scena, živopisnih negativaca i prekrasnih žena pa ne čudi što se “Živi i pusti druge da umru” i danas smatra jednim od najboljih filmova o najslavnijem tajnom agentu na svijetu.

Goran Čelig