You are currently viewing Godišnjica pretpremijere kultnog filma Ružni, prljavi, zli Ettorea Scole

Godišnjica pretpremijere kultnog filma Ružni, prljavi, zli Ettorea Scole

Na današnji dan, 26. svibnja 1976. godine pretpremijeru na filmskom festivalu u Cannesu imao je kultni naslov Ettorea Scole “Ružni, prljavi, zli” (Brutti, sporchi e cattivi), gdje je talijanski filmaš osvojio Prix de la mise en scène, nagradu za najboljeg redatelja.

U siromašnom rimskom predgrađu, u trošnim barakama na brežuljku živi brojna obitelj Giazinta Mazatelle (N. Manfredi). Osim supruge Matilde (L. Moretti), s jednookim Giazintom pod istim krovom žive četiri generacije njegove obitelji, desetero djece, bliža i dalja rodbina te njegova stara i dementna majka. Giazinto je prijek i arogantan čovjek koji se na ponižavajuće načine i s prijezirom odnosi prema ukućanima, koji se bave sitnim kriminalom, prostitucijom i drugim nezakonitim poslovima. Giazinto je na jednom poslu svojedobno izgubio oko, zbog čega mu država u znak odštete odluči isplatiti milijun lira. Dakako, on taj novac ne namjerava podijeliti s ostatkom obitelji, već dio potroši na sebe, a dio sakrije od ukućana. To će pak ostale ukućane nagnati da počnu smišljati različite načine kako bi se domogli novca. A kad on jednog dana u kuću dovede mladu ljubavnicu Iside (M. L. Santella), te kad suprugu prisili da postelju dijele utroje, Matilda će s ostatkom obitelji početi kovati planove za Giazintovo trovanje…

Iznimno komercijalno uspješan, film socijalnu kritičnost neorealizma, na koji se veže angažiranjem tzv. glumaca s ulice, stvarnih lumpenproletera iz ilegalno sagrađenih kuća rimskog predgrađa, potiskuje u korist vizualno i verbalno naglašene groteske (polemičke odnosno parodijske referencije na “Čudo u Milanu”). Karikaturalnost egoističnih likova obilježenih fizičkim, emocionalnim i društvenim nedostatcima te cinično zaokupljenih vlastitim uskraćenim željama za tjelesnim i materijalnim zadovoljenjem Scola je oblikovao postupkom koji su kritičari označili kao “estetiku odvratnosti i ružnoće”.

Goran Čelig