You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Crna mačka, beli mačor Emira Kusturice

Godišnjica kinopremijere filma Crna mačka, beli mačor Emira Kusturice

Na današnji dan, 1. lipnja 1998. godine u kina tadašnje Federativne Republike Jugoslavije pušten je šesti dugometražni igrani film Emira Kusturice, urnebesno zabavni “Crna mačka, beli mačor”.

Na obali Dunava živi sitni švercer, Ciganin Matko, sa sinom Zaretom. Jednog dana dolazi na ideju da prošverca vlak koji prevozi benzin na relaciji Beograd – Turska, ali za taj pothvat potreban mu je sponzor pa odlazi do Grge Pitića, ciganskoga kuma i starog obiteljskog prijatelja, koji prihvaća prijedlog da financira pothvat. No Matko, kako je bilo očekivano, nije bio na visini zadatka – preduhitrio ga je mladi gangster Dadan. Matko tako postaje Dadanov dužnik pa predlaže da se njegov sin Zare oženi Dadanovom minijaturnom sestrom Bubamarom. Zare međutim voli drugu, plavu Cigančicu Idu…

Fantastične uloge u filmu ostvarili su Branka Katić, Miki Manojlović i Predrag Laković, uz posebno impresivnog Srđana Todorovića u ulozi prepredenog Dadana. Od naturščika izdvajaju se Ljubica Adžović i Zabit Memedov, s kojima je Kusturica već surađivao u slavnom “Domu za vješanje”. Tu šaroliku ekipu upotpunjuju stvarno izvrsni Bajram Severdžan kao Matko Destanov, Florijan Ajdini kao Zare Destanov, Salija Ibraimova kao Bubamara, te tri Pitića – Adnan Bekir kao Grga Mali, Jasar Destani kao Grga Veliki te jedan jedini Sabri Sulejmani kao Grga Pitić. Kad im dodamo i Zdenu Hurtocakovu u ulozi Crnog Obeliska, urnebes je zajamčen.

Goran Čelig