You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Vojska tame redatelja Sama Raimija

Godišnjica pretpremijere filma Vojska tame redatelja Sama Raimija

Na današnji dan, 9. listopada 1992. godine na filmskom festivalu u španjolskom Sitgesu održala se pretpremijera filma “Vojska tame” (Army of Darkness) scenarista i redatelja Sama Raimija.

Pošto je propao kroz vremensku rupu i završio u neprijateljskom 13. stoljeću, Ash (Bruce Campbell) proglašen je za onoga koji će pronaći Knjigu mrtvih i osloboditi ljude od terora Deadita, koji također nastoje pronaći tu knjigu. No greškom prokazan kao špijun protivničkoga kraljevstva, Ash se mora boriti i protiv onih na čijoj se strani zapravo nalazi. Kad pronađe knjigu, Ash izgovori pogrešne riječi pa umjesto povratka u svoje vrijeme probudi zastrašujuću vojsku mrtvih koju predvodi njegov zli klon, Evil Ash…

Među brojnim obožavateljima kultnog trash-serijala “Evil Dead” slavnog Sama Raimija dio je onih koji će “Vojsku tame'” otpisati kao nepotreban dodatak, ali i mnoštvo je onih koji upravo taj film smatraju ponajboljim naslovom trilogije. Istina je vrlo vjerojatno i ovaj put negdje u sredini. U filmu će najviše uživati stari fanovi i poklonici trash-estetike i B-filmova.

Spoj povijesne mistike, akcije, horora, crne komedije i znanstvene fantastike, “Vojska tame” zacijelo je samosvojan komad celuloidnog urnebesa namijenjen onima čvršćega želuca. Slavni antijunak Bruce Campbell i ovdje briljira, i to čak u dvije uloge.

Goran Čelig