You are currently viewing Godišnjica premijere filma Veliki diktator Charlieja Chaplina

Godišnjica premijere filma Veliki diktator Charlieja Chaplina

Na današnji je dan, 15. listopada 1940. godine newyorškom premijerom u pohod na kinodvorane diljem svijeta pošao legendarni “Veliki diktator” (The Great Dictator) Charlesa Chaplina. Iako je eksperimentirao sa zvukom i u “Modernim vremenima”, “Veliki diktator” ipak je njegov prvi pravi zvučni film, zbog čega ga danas smatraju njegovim najboljim zvučnim ostvarenjem, ali i najboljom političkom satirom u povijesti kinematografije.

Prvi svjetski rat. Židovski brijač (Charles Chaplin) spašava život visokopozicioniranom časniku tomanijske vojske Schultzu (Reginald Gardiner). Zaradi usput amneziju i završi u bolnici. Dvadesetak godina potom Tomanijom vlada diktator Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), koji je zajedno sa suradnicima, među kojima se posebno ističu Garbitsch (Henry Daniell) i Herring (Billy Gilbert), uspostavio strahovladu. Hynkel je posebno okrutan prema Židovima, nad čijim se getom stalno iživljava. Jednoga dana židovski brijač pobjegne iz bolnice i vrati se u svoju četvrt, nesvjestan promjena koje su se u međuvremenu dogodile. Schultzova zahvalnost brijaču i njegovim poznanicima neko vrijeme omogućuje normalan život, ali ne prođe dugo i uhićeni su i on i Schultz…

Okoristivši se fizičkom sličnošću s Adolfom Hitlerom, koji se u filmu zove Adenoid Hynkel, Chaplin se duhovito, ali iznimno mudro oborio na Hitlerovu nacističku Njemačku riskirajući jasnim protivljenjem Hitleru u doba kad su se mnogi još kolebali. Legendarni filmaš počeo je realizirati “Velikog diktatora” 1937. godine, u doba kada većina zapadnih država nije imala jasan stav spram Hitlerove Njemačke. Dovršen 1940., kada je rat već bjesnio, “Veliki diktator” prerastao je u veliki hit, sjajno korespondirajući s promjenom stavova službene politike, ali Chaplin je poslije izjavio kako nikad ne bi snimio film da je znao prave razmjere Hitlerove strahovlade.

Glavnu žensku ulogu odigrala je Paulette Goddard, Chaplinova partnerica i muza s kojom se tajno vjenčao još 1936., a u javnosti predstavio je kao suprugu upravo na njujorškoj premijeri “Velikog diktatora”.

Zanimljivo, Adolf Hitler preko Portugala uspio se dokopati kopije filma te ga, navodno, pogledao čak dvaput. No njegovo mišljenje o filmu ostaje nepoznanicom. Inače, u Španjolskoj je film prikazan tek nakon Francove smrti, a u Italiji sve do prije nekoliko godina izbacivani su dijelovi u kojima se pojavljuje supruga Benzinija Napalonija – Chaplinove parodije Mussolinija.

“Veliki diktator” nominiran je za pet Oscara, ali nije uspio potvrditi nijednu nominaciju. Mnogi kritičari, poput uglednog Andrewa Sarrisa, ubrajaju danas Chaplinovo remek-djelo među najbolje filmove svih vremena.

Goran Čelig