You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Nevolje s Harryjem legendarnog Afreda Hitchcocka

Godišnjica pretpremijere filma Nevolje s Harryjem legendarnog Afreda Hitchcocka

Na današnji dan, 30. rujna 1955. godine u Barreu u Vermontu održana je pretpremijera izvrsnog filma Afreda Hitchcocka “Nevolje s Harryjem” (The Trouble with Harry). Posrijedi je jedan od pet slavnih Hitchcockovih filmova za koje je osobno posjedovao autorska prava i koji dugo nisu bili javno prikazivani jer njegova kći nasljednica Pat Hitchcock na to nije pristajala.

Igrajući se na šumskom proplanku nedaleko od kuće dječak Arnie (Jerry Mathers) naiđe na tijelo nepoznata muškarca te odjuri svojoj mladoj majci Jennifer Rogers (Shirley MacLaine). Nedugo potom na leš naiđe i kapetan Wiles (Edmund Gwenn), koji pomisli da ga je nehotice ubio loveći zečeve. Ispostavi se da je mrtvačevo ime Harry Worpe, a Jennifer otkrije darovitom crtaču Samu Marlowu (John Forsythe) da je Harry njezin bivši nevoljeni muž za kojeg se udala nakon što je poginuo Harryjev brat Robert, kojega je voljela i s kojim je začela Arnieja. Tu je i gospođa Ivy Gravely (Mildred Natwick), koja također ima osnove pomisliti da je upravo ona ubila Harryja. Ukratko, svi oni imaju dovoljno motiva da Harry ne bude pronađen, stoga ga odluče u tajnosti pokopati. No uskoro će se pronaći razlozi i da ga iskopaju, pa opet zakopaju, a tu peripetijama nije kraj…

Riječ je o netipičnom filmu velikog filmaša Alfreda Hitchcocka, a značajan je i po sjajnom debitantskom nastupu Shirley MacLaine. Gledateljima će svakako biti zanimljivo vidjeti mladoga Johna Forsythea, budućeg Blakea Carringtona iz nekad vrlo popularne sapunice “Dinastija”, u glavnoj muškoj ulozi.

Goran Čelig