You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Tajne i laži redatelja Mikea Leigha

Godišnjica pretpremijere filma Tajne i laži redatelja Mikea Leigha

Na današnji dan, 10. svibnja 1996. godine na filmskom festivalu u Cannesu pretpremijerno je prikazan film “Tajne i laži” (Secrets & Lies), britanska humorna drama koju je napisao i režirao slavni Mike Leigh. Glavne uloge tumače Brenda Blethyn, Timothy Spall, Phyllis Logan i Marianne Jean-Baptiste. Radnja se odvija oko sredovječne žene, bjelkinje, koja se iznenadi kada otkrije da je njezina kći koju je prilikom porođaja dala na posvajanje zapravo crnkinja.

Film je pobrao pohvale kritike, a slavni Roger Ebert uvrstio ga je na svoju listu velikih filmova. Komercijalno je bio tek oprečan na kinoblagajnama, a nominiran je za nekoliko nagrada, od kojih je nekoliko i osvojio – posebno se ističe BAFTA za najbolji britanski film i Zlatna palma u Cannesu, gdje je postao prvi britanski film koji je osvojio tu nagradu nakon “Misije” 1986. godine.

Cynthia je Engleskinja iz radničke klase čiji je život niz bolnih razočaranja. Neudana je, ne nada se ljubavi i obavlja besperspektivan posao u tvornici kartonske ambalaže. Njezina kći Roxanne radi kao čistač ulice i kronično je ogorčena. Cynthia je odgojila brata Mauricea, koji je uspješan fotograf, ali rijetko se viđaju, za što najčešće krivi njegovu suprugu Monicu. Jednog dana Cynthia primi telefonski poziv od žene imenom Hortense, koja tvrdi da je njezina kći koju je prije mnogo godina dala na posvajanje. Cynthijina je prva reakcija panika, ali pristane susresti se s Hortense te se iznenadi kad otkrije da je ona uspješna i ljubazna liječnica, oftalmologinja, te da je crnkinja. Cynthia se uvjeri da je Hortense ona za koju se predstavlja te vrlo brzo izgrade prijateljstvo iz kojeg će Cynthia crpiti novu emocionalnu snagu. No kad odluči obitelji predstaviti svoju novu “prijateljicu”, prisiljena je suočiti se s lažima i tajnama koje su ih razdvajale svih ovih godina.

Goran Čelig