You are currently viewing Godišnjica pretpremijere drame Glasovir redateljice Jane Campion

Godišnjica pretpremijere drame Glasovir redateljice Jane Campion

Na današnji dan, 15. svibnja 1993. godine na filmskom festivalu u Cannesu pretpremijerno je prikazana romantična drama “Glasovir” (The Piano) redateljice i scenaristice Jane Campion.

Film je nagrađen trima Oscarima, i to u kategorijama za najbolji scenarij, najbolju glavnu glumicu (Holly Hunter) te najbolju sporednu glumicu (Anna Paquin). Također je osvojio i Zlatnu palmu za najbolji film te nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu. Glumica Hunter sama je svirala glasovir u filmu te je također naučila malu Paquin jezik znakova.

Nijema Ada McGrath (Holly Hunter) s kćerkom Florom (Anna Paquin) iz Škotske dolazi na kolonizirani, divlji Novi Zeland. Tamo je očekuje dogovoreni brak sa zemljoposjednikom Stewartom (Sam Neill). On se odbija pobrinuti za transport Adina klavira i prodaje ga susjedu Georgeu Bainesu (Harvey Keitel). Georgea privlači Stewartova nova supruga. Kako pod svaku cijenu želi doći do svog omiljenog instrumenta, Ada počne Georgeu davati lekcije klavira. To se vrlo brzo pretvori u seksualnu strast…

Goran Čelig