You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Pustolovine Robina Hooda Michaela Curtiza i Williama Keighleyja

Godišnjica pretpremijere filma Pustolovine Robina Hooda Michaela Curtiza i Williama Keighleyja

Na današnji dan, 12. svibnja 1938. godine u New Yorku pretpremijerno je prikazan tada iznimno skup film (zbog kolora) “Pustolovine Robina Hooda” (The Adventures of Robin Hood), jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih izdanaka nekad silno popularnog žanra pustolovno-povijesnih filmova.

Legendarni Errol Flynn u naslovnoj ulozi dominira filmskim prostorom, a dostojna mu je partnerica Olivia de Havilland kao Marian, ali i ostali su glumci vrlo izražajni u svojim ulogama. Redateljski dvojac Michael Curtiz – William Keighley s lakoćom je isprepleo akciju, humor i romansu stvorivši film brza i napeta ritma.

Michael Curtiz ime je koje ne treba posebno predstavljati, ali ipak se podsjetimo da je režirao jedan od najslavnijih filmova svih vremena, legendarnu “Casablancu” (Humphrey Bogart, Ingrid Bergman), holivudski klasik. Ujedno, “Pustolovine Robina Hooda” iz 1938. godine i danas se smatraju najpoznatijom filmskom pričom o Robinu Hoodu.

Engleska, srednji vijek. Kralj Rikard I. Lavljeg Srca (eng. Richard the Lionheart) zarobljen je na povratku iz križarskog rata, a njegov mlađi brat, princ Ivan (John), ne želi platiti otkupninu, nego planira, uz podršku Guya od Gisbournea, šerifa iz Nottinghama, i drugih pristalica preuzeti prijestolje. Princ Ivan i ostali Normani zlostavljaju saksonsko stanovništvo, a suprotstavlja im se sa svojom družinom iz Šervudske šume odmetnuti saksonski plemić Robin od Locksleyja, poznatiji kao Robin Hood. U posjet princu Ivanu, koji je namjerava udati za Guya od Gisbournea, stiže djeva Marian, međutim, Robin se zaljubi u nju, a ona mu uzvraća osjećaje…

Goran Čelig