You are currently viewing Godišnjica premijere filma Indiana Jones i posljednji križarski pohod Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma Indiana Jones i posljednji križarski pohod Stevena Spielberga

Na današnji je dan, 24. svibnja 1989. godine održana sjevernoamerička premijera pustolovnog filma “Indiana Jones i posljednji križarski pohod” (Indiana Jones and the Last Crusade), treći izdanak čuvene Spielbergove franšize o simpatičnom arheologu Indiani Jonesu. Film je dobio Oscara za najbolje zvučne efekte 1990. godine, a Sean Connery zavrijedio je nomininaciju za Zlatni globus tumačeći ulogu Indyjeva oca u tom nastavku.

Indiana Jones, poznat pustolov i arheolog, dolazi u posjed dnevnika koji sadržava tragove i kartu bez naziva, a vodi do zagonetnoga Svetoga Grala. Poslao mu ga je njegov otac dr. Henry Jones iz Italije. Nakon što je od privatnog kolekcionara Waltera Donovana čuo da je potraga za Svetim Gralom propala nestankom njegova oca, Indiana Jones i kustos muzeja Marcus Brody odlaze u Italiju kako bi pronašli Indyjeva oca. Nakon što pronađu dr. Henryja Jonesa na nacističkom teritoriju, misija spašavanja pretvara se u utrku kako bi pronašli Sveti Gral prije nacista, koji ga kane upotrijebiti kako bi njihova tzv. nadmoćna rasa zavladala cijelim svijetom. S dnevnikom kao važnim ključem zagonetke i mapom bez naziva kao vodičem, Indiana Jones ponovno se upušta u pustolovinu punu napetih situacija i uzbuđenja…

Likove Georgea Lucasa koje je u poznatu franšizu pretvorio Spielberg tumačili su Harrison Ford, Denholm Elliott, Alison Doody, John Rhys-Davies, Julian Glover i spomenuti Sean Connery.

Goran Čelig