You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Indiana Jones i ukleti hram Stevena Spielberga

Godišnjica pretpremijere filma Indiana Jones i ukleti hram Stevena Spielberga

Na današnji dan, 8. svibnja 1984. godine u kalifornijskom gradiću Westwoodu održana je pretpremijera filma “Indiana Jones i ukleti hram” (Indiana Jones and the Temple of Doom). U redovnu distribuciju film je krenuo 15 dana poslije toga.

Bio je to drugi Spielbergov film o slavnom arheologu i stručnjaku za okultno Indiani Jonesu, koji ovaj put traži sveti dragi kamen kako bi spasio izgubljenu djecu. Kao i film “Otimači izgubljenog kovčega”, temeljen je na originalnoj priči Georgea Lucasa. Dobitnik je Oscara za najbolje vizualne efekte.

Vrijeme je radnje 1935. godina. Profesor, arheolog i legendarni junak poznat kao Indiana Jones ponovno se vraća u akciju u najnovijoj pustolovini, sada udružen s pjevačicom u noćnom klubu Wilhelminom Willie Scott i 12-godišnjim dječakom po imenu Short Round. Završe u malom, siromašnom indijskom selu čiji seljani vjeruju da je zao duh odveo svu njihovu djecu nakon što je ukraden sveti dragi kamen. Također otkrivaju strah i trepet koji okružuje hram pun zamki – zloglasni Thugi, koji su prije nego što su Britanci zabranili njihovu djelatnost u devetnaestom stoljeću nastojali ugoditi božici Kali daveći putnike namjernike, ponovno se pokušavaju uzdići vjerujući da će uz pomoć moći svih pet kamena Šankara vladati svijetom! Sada sve ovisi o Indiani, koji mora zaustaviti sektu, spasiti izgubljenu djecu, osvojiti djevojku te uništiti ukleti hram…

Na vrhu popisa za ulogu Willie Scott bila je i Sharon Stone, ali Kate Capshaw osvojila je ne samo glavnu žensku ulogu nego i srce redatelja Stevena Spielberga. Spielbergu je to bio prvi put da snimi nastavak nekog filma.

Goran Čelig