You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Pljačka redatelja Stanleyja Kubricka

Godišnjica pretpremijere filma Pljačka redatelja Stanleyja Kubricka

Na današnji dan, 19. svibnja 1956. godine projekcijom u New Yorku održana je pretpremijera filma “Pljačka” (The Killing) legendarnog Stanleyja Kubricka. U redovnu američku distribuciju film kreće 6. lipnja.

“Pljačka” je snažan kriminalistički film noir o uzaludnom zločinačkom trudu, prvi naslov koji je Stanley Kubrick snimio u novoutemeljenoj producentskoj kući Harris-Kubrick Pictures Corporation, s J. B. Harrisom kao partnerom, i prvi njegov značajniji uspjeh. Riječ je o izvrsnom niskobudžetnom radu čvrste priče i dojmljiva ozračja, koji je privukao pozornost publike i postigao solidan komercijalni rezultat te najavio veličinu autorova dara…

Johnny Clay (Sterling Hayden) iskusni je kriminalac koji okuplja ekipu vrhunskih profesionalaca da bi izveo milijunsku pljačku kladionice, što će mu osigurati povlačenje iz posla i miran nastavak života. Iako je svaki detalj pozorno planiran i organiziran, već od prvoga trenutka neke stvari počinju izmicati nadzoru. Najprije cijelu priču slučajno saznaje pohlepna žena (Marie Windsor) najslabijega sudionika, blagajnika Georgea Peattyja (Elisha Cook Jr.), a zatim niz nesretnih slučajnosti izvrsno smišljen pothvat pretvara u katastrofu…

Besprijekorno izveden dramaturški postupak kronološkoga građenja napete priče s namjernim asinkronitetom potvrđuje da Kubrickova kasnija remek-djela, od “Lolite” i “Doktora Strangelovea” do “2001: Odiseje u svemiru” i “Paklene naranče”, nisu plod slučajnih nadahnuća, već majstorskoga vladanja izričajem i besprijekorna umijeća strpljiva sklapanja malenih i naizgled nevažnih djelića u čvrstu konstrukciju.

Izvrsnoga suradnika Kubrick je imao u arhetipskom junaku američke B-produkcije, moćnome Sterlingu Haydenu, na čelu vrsnoga glumačkoga sastava. Klasik kriminalističkoga žanra koji se i danas gleda s jednakim užitkom i uzbuđenjem kao i u vrijeme nastanka, prije 67 godina.

Goran Čelig