You are currently viewing Godišnjica premijere remek-djela Sergia Leonea Bilo jednom u Americi

Godišnjica premijere remek-djela Sergia Leonea Bilo jednom u Americi

Na današnji je dan, 20. svibnja 1984. godine na filmskom festivalu u Cannesu premijerno prikazano remek-djelo Sergia Leonea “Bilo jednom u Americi” (Once Upon a Time in America), i to u originalnoj verziji u trajanju od 229 minuta.

Film će u redovnu svjetsku distribuciju krenuti 1. lipnja, a u Sjedinjene Države došao je u skraćenoj inačici, koja je trajala gotovo 90 minuta kraće nego originalna, ona koja se prikazivala u Europi. U skraćenoj verziji izbačene su scene flashbackova, a događaji su poredani kronološki.

“Bilo jednom u Americi” posljednji je film Sergia Leonea koji je snimio, s Robertom De Nirom i Jamesom Woodsom u glavnim ulogama. Priča je to o prijateljstvu, ljubavi, novcu i izdaji ispričana iz perspektive sentimentalnoga židovskog gangstera Noodlesa (Robert De Niro)…

Veličanstvena priča u kojoj pratimo životni put dva problematična dječaka zasnovana je na gangsterskoj autobiografiji The Hoods koju je napisao Harry Grey. Židovskim dijelom New Yorka 20-ih godina prošlog stoljeća vladaju bande, među kojima je i banda na čijem su čelu sitni prijestupnici, dječaci Max i Noodles. Prijatelji zajedno odrastaju i zaklinju se jedan drugom na vječno prijateljstvo i vjernost. U vrijeme prohibicije sve više se uvlače u kriminalni milje, a poslije jednog mafijaškog obračuna Noodles završava u zatvoru. Nakon izlaska iz zatvora, već kao starac, vraća se u rodni kraj i prisjeća se djetinjstva i mladosti, doba dječjih bandi, prohibicije i mafijaških obračuna u New Yorku. Sjeća se događaja koji su ga natjerali u progonstvo, stradanja prijatelja i naglog prekida dječačke romanse s Deborah…

Osim spomenutoga dvojca De Niro – Woods, uloge tumače Elizabeth McGovern, Joe Pesci, Burt Young, Tuesday Weld, Treat Williams i drugi. Filmsku glazbu potpisuje glasoviti Ennio Morricone.

Goran Čelig