You are currently viewing Godišnjica premijere filma Foxy Brown redatelja Jacka Hilla

Godišnjica premijere filma Foxy Brown redatelja Jacka Hilla

Na današnji dan, 5. travnja 1974. godine u američkim se kinima počeo prikazivati “Foxy Brown”, američki kriminalistički film redatelja Jacka Hilla, jedno od najuspješnijih ostvarenja tzv. blaxploitation-žanra.

Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Pam Grier, žena je koja želi pod svaku cijenu osvetiti smrt svog dečka, vladina agenta. Ubili su ga gangsteri koji se kriju iza manekenske agencije. Radnja prikazuje kako se glumeći prostitutku infiltirira u njihove redove te planira krvavi obračun u kojem će joj pomoći pripadnici militantne crnačke grupe.

“Foxy Brown” originalno je bio zamišljen kao nastavak popularnog filma “Coffy” (1973.), u kome je također glavnu ulogu tumačila Grierova. Jack Hill, koji je režirao i “Coffy”, ispočetka je bio u nemilosti studija, te je u projekt uključen u posljednji trenutak. Tek tada odlučeno je i da će Pam Grier u njemu tumačiti glavni lik.

Kao i mnoga tadašnja ostvarenja žanra, i “Foxy Brown” isticao se velikim količinama nasilja i golotinje, a bio je i predmetom kritike afroameričkih liberalnih krugova zbog navodno negativnih rasnih stereotipova. Među dijelom feministkinja Foxy Brown slavljena je kao svojevrsna feministička ikona s obzirom na to da se ne samo ravnopravno bori i trijumfira nad muškarcima nego na kraju jednog od njih za njegova zlodjela kažnjava na brutalan, ali simbolički snažan način.

“Foxy Brown” također se isticao i time što je velik dio budžeta potrošen na ekstravangantne kostime koje nosi protagonistica, čemu se Hill ispočetka protivio držeći da će zbog njih biti zaboravljen i zastario čim oni izađu iz mode; ta se odluka međutim poslije ispostavila ispravnom jer “Foxy Brown” i danas uživa izuzetno dobru reputaciju među gledateljima koje privlači nostalgija prema 70-ima i tadašnjoj popularnoj kulturi.

Sam je film imao brojne referencije u popularnoj kulturi, među kojima se najviše ističe komedija “Austin Powers in Goldmember” iz 2002. godine, gdje Beyonce Knowles tumači lik nalik na Foxy Brown, a koji je dobio ime Foxxy Cleopatra.