You are currently viewing Godišnjica kinopremijere komedije Tri kralja redatelja Davida O. Russella

Godišnjica kinopremijere komedije Tri kralja redatelja Davida O. Russella

Na današnji dan, 27. rujna 1999. godine u američkim kinima premijerno je prikazana odlična akcijska komedija “Tri kralja” (Three Kings), koju je sjajno režirao David O. Russell prema priči Johna Ridleyja.

U kaosu porušenog Iraka trebalo je samo upasti u nezaštićeno skrovište u kojem je pohranjeno zlato i pobjeći glavom bez obzira. Plan je bio jednostavan, trebao je to biti mačji kašalj za profesionalne američke vojnike, ali ubrzo se pojavljuju neočekivane prepreke…

U potrazi za bogatstvom i osobnim dobitkom četiri američka vojnika namjeravaju ukrasti zlato koje su Iračani otuđili u Kuvajtu i sakrili ga na tajnoj lokaciji negdje u iračkoj pustinjskoj bazi. Nakon što pronađu mapu koja bi ih trebala odvesti do blaga, kreću u akciju koja bi im, uz malo muke, mogla donijeti bogatstvo o kojem su samo mogli maštati. Na putu prema blagostanju američki vojni profesionalci susreću lokalno stanovništvo koje, ne obraćajući pozornost na njihove stvarne motive, očajnički traži njihovu pomoć.

Jedan od najboljih filmova 1999. jednostavno nije mogao omanuti u realizaciji. Glavne uloge tumače George Clooney, tada najpoželjniji muškarac i glumac, Mark Wahlberg, koji se pretvorio u izvrsnoga glumca, i legendarni Spike Jonze, redatelj videospotova (Bjork, Beastie Boys, R.E.M.) te sjajnih filmova poput “Biti John Malkovich”.

Potpuno drugačijeg pogleda na ratna zbivanja, film prikazuje ratom opustošena područja, podiže politička i moralna pitanja bez imalo patetike i prodike te otkriva katastrofalnu situaciju u zemlji kroz prizmu humora i akcije, ujedno kritizirajući američko upletanje u sukob i ratni mehanizam koji uvijek nanosi više zla nego koristi. “Tri kralja” fantastičan je film koji svakako vrijedi pogledati (i nekoliko puta).

Goran Čelig