You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Aliens redatelja Jamesa Camerona

Godišnjica pretpremijere filma Aliens redatelja Jamesa Camerona

Na današnji dan, 14. srpnja 1986. godine u kalifornijskom mjestašcu Westwoodu održala se pretpremijera legendarnog filma “Aliens”.

Pedeset i sedam godina nakon zastrašujućeg sukoba s krvoločnim parazitskim izvanzemaljcem na teretnoj svemirskoj krstarici Nostromo jedina preživjela članica posade krstarice Ellen Ripley biva pronađena. No kad se probudi iz kriogeničkog sna, Ripley će najprije neugodno iznenaditi činjenica da nitko ne vjeruje u njezinu priču, a ubrzo se suočava i s novim, vrlo neugodnim vijestima – planet na kojem je posada broda Nostromo otkrila izvorno leglo krvoločnih izvanzemaljaca u međuvremenu je postao nova zemaljska kolonija, a nedavno je iz nepoznatih razloga prekinut svaki kontakt s kolonijom. Da sve bude gore, Ripley je oduzeta dozvola za sudjelovanje u svemirskim letovima, a pati i od noćnih mora u kojima se neprekidno susreće sa stvorenjem koje je pobilo posadu njezina broda. Sve će se dodatno zakomplicirati kad ubrzo dozna da moćna korporacija Weyland-Yutani na planet s alienima šalje odred marinaca radi izviđanja i pružanja pomoći Zemljanima, a s marincima će brodom Sulaco putovati i prijetvorni Carter J. Burke, znanstvenik i predstavnik korporacije. Kad je on pozove da im se pridruži u zamjenu za povrat pilotske dozvole, odvažna Ripley zaključit će da je to prilika za suočavanje s vlastitim strahovima i prihvatiti poziv.

Godine 1987. od sedam nominacija za Oscara, uključujući onaj za najbolju glavnu žensku ulogu, nagrađen pozlaćenim Akademijinim statuama u kategorijama najboljih vizualnih i zvučnih efekata te iste godine za najbolje vizualne efekte ovjenčan nagradom BAFTA, maestralni akcijski znanstvenofantastični film u kojem je sjajna Sigourney Weaver (Godina opasnog življenja, Istjerivači duhova 1 i 2, Dave, Gorile u magli, Avatar) za antologijsku ulogu nominirana i za Zlatni globus uz remek-djelo “Terminator 2” najuspjelije je ostvarenje u dosadašnjoj karijeri vizionara Jamesa Camerona (Pirana 2: Mriješćenje, Terminator, Bezdan, Istinite laži, Titanic).

Jedan od rijetkih filmskih nastavaka koji je kakvoćom ravnopravan izvornom filmu u biti je ratni odnosno “vijetnamski” film. Ellen Ripley u interpretaciji Sigourney Weaver uz Sarah Connor iz Cameronove duologije “Terminator” jedna je od najupečatljivijih junakinja akcijskog filma, kreiranje kojih je redateljev autorski zaštitni znak, a i u ovom se filmu slično Scottovu izvorniku vrlo efektno provlači motiv opasnosti koju nekontrolirano korištenje tehnologije radi stjecanja profita predstavlja za ljude.

Osim što je riječ o iznimno uspjelom predstavniku desetljeća u kojem su Hollywoodom vladale velike producentske tvrtke, maestralno, fascinantno precizno i izuzetno sugestivno režiran film predstavlja i dojmljiv primjer klasične holivudske naracije u suvremenom i impresivnim specijalnim efektima garniranom ruhu.

Dramaturški i narativno sjajno komponirano ostvarenje savršena ritma odlikuju i naglašeno atmosferična fotografija cijenjenog Adriana Biddlea (1492: Osvajanje raja, Thelma i Louise, Mali mesar, O za osvetu), podjednako uspjela glazba oskarovca Jamesa Hornera (Polje snova, Hrabro srce, Apollo 13, Genijalni um) te iznimno raspoloženi nastupi čitave glumačke postave u kojoj su i stalni Cameronov glumac Bill Paxton (Istinite laži, Twister, Anđeli i demoni), karizmatični Lance Henriksen (Near Dark, Teška meta, Brzi i mrtvi, Alien protiv Predatora) i također čest redateljev suradnik Michael Biehn (Terminator, K2, Legendarni Tombstone, Planet terora).

Goran Čelig