You are currently viewing Godišnjica premijere filma Orka: kit ubojica redatelja Michaela Andersona

Godišnjica premijere filma Orka: kit ubojica redatelja Michaela Andersona

Na današnji je dan, 15. srpnja 1977. godine u New Yorku održana premijera nekada popularnog horor-trilera “Orka: kit ubojica” (Orca: The Killer Whale).

Kad zbog dobre zarade koju morski zabavni parkovi daju za ulovljenu orku, a od koje bi platio hipoteku na svoj brod kanadski Irac, kapetan Nolan, pokuša uhvatiti mužjaka, lov krene neočekivanim tijekom. Nolan sa svojom posadom uhvati skotnu ženku, koja u nesretnim okolnostima ugine, a njezin mužjak kreće u osvetnički pohod. Za Nolana i njegove ljude stižu teški i krvavi dani jer pametni sisavac sve je samo ne još jedna glupa životinja…

Tu američko-talijansko-nizozemsku produkciju režirao je Michael Anderson po scenariju Luciana Vincezonija i Sergia Donatija. U produkciji Dina De Laurentiisa nastao je točno onakav film kakav je moćni producent preferirao. No čudna mješavina “Ralja” i “Aliena”, ali i filma katastrofe sve je samo ne uspio film. Osim po odličnoj glumačkoj ekipi i glazbi Ennia Morriconea, teško da ga vrijedi pamtiti.

U glavnim se ulogama pojavljuju Richard Harris, Charlotte Rampling, Bo Derek, Keenan Wynn, Robert Carradine, Scott Walker, Peter Hooten, Wayne Heffley i gorostasni Will Sampson, kojega se mnogi ponajprije sjećaju po ulozi u “Letu iznad kukavičjeg gnijezda”.

Goran Čelig