You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Terminator 2 redatelja Jamesa Camerona

Godišnjica pretpremijere filma Terminator 2 redatelja Jamesa Camerona

Na današnji dan, 1. srpnja 1991. godine u Century Cityju, u kojem su smješteni Foxovi filmski studiji, održala se pretpremijera čuvenog filma “Terminator 2: Sudnji dan” (Terminator 2: Judgement Day). U redovnu sjevernoameričku distribuciju ići će dva dana poslije.

Godine 2029. Zemlju je opustošio rat između umjetne inteligencije Skynet i ljudi. Roboti vladaju svijetom, ali kako sve češće gube bitke, Skynet šalje T-1000, napredni prototip Terminatora (Robert Patrick) koji mijenja oblik i napravljen je od tekućeg metala, natrag u prošlost da ubije vođu otpora Johna Connora (Edward Furlong) dok je bio dijete. Kako bi zaštitili Connora, borci šalju reprogramiranog Terminatora T-800, stariji model kiborga (Arnold Schwarzenegger). U sadašnjosti, godine 1995. u Los Angelesu, Johnova majka Sarah (Linda Hamilton) zatvorena je u bolnici za umobolne Pescadero zbog nastojanja da nasiljem spriječi Sudnji dan, a sin joj je udomljen. Kada novi, usavršeni Terminator stigne iz budućnosti da eliminira Johna, jedina šansa za spas dječaka jest stari model, sličan onome koji je u prvome dijelu trebao uništiti Saru, ali u tome nije uspio…

Akcijski znanstvenofantastični triler “Terminator” Jamesa Camerona gurnuo je Arnolda Schwarzeneggera na A-listu holivudskih imena, a nastavak ga je učvrstio na vrhu. Camerona pak svrstao je među najveća redateljska imena (Aliens, Avatar). Bez ikakve sumnje, “Terminator 2: Sudnji dan” najbolji je dio filmskog serijala o Terminatoru i jedan od najboljih filmova žanra uopće.

Briljantni scenarij prvog dijela Cameron je uspio nadmašiti u nastavku, akcijske scene i specijalni efekti dovedeni su do savršenstva, a Arnold Schwarzenegger odigrao je ulogu života. No nepravedno bi bilo izostaviti sjajnoga Roberta Patricka, Lindu Hamilton te Edwarda Furlonga kao spasitelja čovječanstva.

Goran Čelig