You are currently viewing Godišnjica premjere dječjeg filma Vlak u snijegu redatelja Mate Relje

Godišnjica premjere dječjeg filma Vlak u snijegu redatelja Mate Relje

Na današnji dan, 10. lipnja 1976. godine u Bjelovaru filmsku premijeru doživio je čuveni hrvatski dječji film “Vlak u snijegu”, koji je režirao Mate Relja (Kota 905). Prethodno je i napisao scenarij po istoimenoj knjizi Mate Lovraka.

Nakon što su osnovali zadrugu, učenici i njihov domaćin Ljuban (Slavko Štimac) s učiteljem odlaze na izlet u grad. U gradu se učitelj razboli i ostaje u bolnici te se učenici kući moraju vratiti sami. Snježni nanos blokirao je prugu i tu počinju problemi. Uz njih je brižni kondukter (Edo Peročević), koji ih ohrabruje. Kako će se snaći mali zadrugari? Hoće li nakon oštrih svađa prevladati sloga neophodna za pobjedu nad snježnom olujom?

Roman “Vlak u snijegu” (prvotno naslovljen kao “Djeca velikog sela”) napisao je Mato Lovrak 1931. godine još kao mladi učitelj. Nadahnut stvarnim događajima, roman je strukturirao u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom, a dinamičnom fabulom oblikovanom u stilu pustolovnog zapleta.

Film je sniman između 1973. i 1976. godine te premijerno prikazan 1976., a iste su ga godine vidjeli i posjetitelji Šibenskog dječjeg festivala, ali i Filmskog festivala u Puli, gdje je osvojio nagradu publike “Jelen”. Bio je to prvi dječji film koji je osvojio tu nagradu.

U glavnim se ulogama pojavljuju Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis, Branko Matić, Vlado Bačić, Vojkan Pavlović i drugi. Glazbu potpisuje Arsen Dedić.

Goran Čelig