You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Gunisi redatelja Richarda Donnera

Godišnjica kinopremijere filma Gunisi redatelja Richarda Donnera

Na današnji dan, 7. lipnja 1985. godine u sjevernoameričkim kinima započinje distribucija čuvenog i do danas iznimno popularnog obiteljskog pustolovnog filma “Gunisi” (The Goonies), koji je režirao slavni Richard Donner po scenariju također slavnog Chrisa Columbusa (i priči još slavnijega Stevena Spielberga).

Baš kao i ostala djeca iz njihove četvrti Goon Docks u gradu Astoriji u Oregonu, i braća Michael zvan Mikey i Brandon Walsh tužni su što će se njihove obitelji uskoro morati odseliti. Na to su područje oko bacili pohlepni lokalni bogataši i korporacija koja na mjestu njihova naselja želi sagraditi terene za golf. Tijekom posljednjeg vikenda u kvartu braća i njihovi prijatelji okupit će se u kući obitelji Walsh, u kojoj će stariji Mikey na tavanu pronaći stari zemljovid Jednookog Willyja, piratskog kapetana iz 17. stoljeća, s označenim putokazima za pronalazak zakopanog blaga. Vjerujući da bi pronalaskom tog blaga mogli roditeljima i roditeljima svojih prijatelja omogućiti sprečavanje selidbe i ostanak u kvartu, Mikey odluči družinu povesti u potragu za blagom koje je zakopano negdje u okolici. U družini poznatoj pod nadimkom Goonies uz Mikeyja su Clark (Mouth) Devereaux, Lawrence (Chunk) Cohen i Richard (Data) Wang, a u lovu na blago pridružit će im se i Brandon te prijateljice Andrea (Andy) Carmichael i Stefanie (Stef) Steinbrenner. Ubrzo će otkriti da se prolaz do davno izgubljenog blaga nalazi ispod osamljene kuće, nekadašnjeg restorana u kojem je sad skrovište zloglasne obitelji Fratelli, koju čine sinovi Jake, Francis i Sloth te opasna Majka Fratelli…

Obiteljska pustolovna komedija redatelja Richarda Donnera (Superman, Žena sokol, tetralogija Smrtonosno oružje, Maverick), za koju je scenarij prema priči Stevena Spielberga napisao Chris Columbus (Mladi Sherlock Holmes Barryja Levinsona, Samo osamljeni, Devet mjeseci, Harry Potter), godinu prije afirmiran velikim hitom “Gremlini” u režiji Joea Dantea, jedan je od najpopularnijih i najuspjelijih filmova za djecu svih vremena. Riječ je o odlično napisanom, dinamično režiranom i raspoloženo odglumljenom ostvarenju u kojemu uz djecu mogu uživati i njihovi roditelji; o uzbudljivoj pustolovini sjajnog ritma koja obiluje neočekivanim događajima i koja pred mlade protagoniste postavlja niz zadataka za čije su rješavanje potrebne izuzetna domišljatost i hrabrost.

Djelo koje prijateljstvo i odanost afirmira kao najvažnije osobine ne samo u životima djece Spielberg je potpisao i kao producent, zbog čega nije čudno da film duhom i izvedbom u velikoj mjeri asocira na u to vrijeme dva nastavka serijala o Indiani Jonesu. O iznimnoj popularnosti filma govori i podatak da je prema njemu Nintendo 1987. godine kreirao igru “The Goonies II” te da je bio planiran i nastavak s istom dječjom glumačkom postavom, koji je u pretprodukciju krenuo pod naslovom “Goonies Never Say Die” i za koji su i Donner i Spielberg bili izuzetno zainteresirani. No studio Warner Bros. godinama je, pa i desetljećima otezao s realizacijom projekta te se od njega definitivno odustalo 2004. godine.

Goran Čelig