You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Rio Bravo redatelja Howarda Hawksa

Godišnjica premijere vesterna Rio Bravo redatelja Howarda Hawksa

Na današnji dan, 18. ožujka 1959. godine u mraku kinodvorana prvi put prikazan je čuveni vestern “Rio Bravo”. Film je to glasovitoga Howarda Hawksa, zasigurno jedan od najcjenjenijih, najpopularnijih i najutjecajnijih vesterna svih vremena.

Riječ je o adaptaciji kratke priče B. H. McCampbella, djelu koje je slavni redatelj snimio kao konzervativnu protutežu navodno preliberalnom naslovu “Točno u podne” Freda Zinemanna. Žanrovski netipičan film, koji karakterizaciji slikovitih protagonista i izgradnji njihovih slojevitih međuodnosa posvećuje mnogo više pozornosti nego klasičnoj epskoj vestern-priči o borbi dobra i zla.

Okrug Presidio u Teksasu kasnih 1860-ih godina. Nakon što jedne večeri zbog ubojstva nenaoružanog čovjeka u salunu uhiti kauboja Joea Burdettea (Claude Akins), šerif John T. Chance (John Wayne) shvati da se našao u neprilici. Joe je brat zemljoposjednika Nathana Burdettea (John Russell), najbogatijeg i najmoćnijeg čovjeka u okrugu, koji će sa svojih 40 plaćenika zasigurno pokušati brata izvući iz zatvora. Jedina pomoć na koju John može računati jest ona njegovih pomoćnika, notornog pijanca Dudea (Dean Martin) i brbljavog i zajedljivog bogalja Stumpyja (Walter Brennan). Kad u grad stigne gonič stoke Pat Wheeler (Ward Bond) sa svojim ljudima, John upozna njegova pomoćnika, mladog i vrlo sposobnog revolveraša Ryana zvanog Colorado (Ricky Nelson). Istog dana na putu za Fort Worth u grad stigne i poštanska kočija, među čijim je putnicima i atraktivna Feathers (Angie Dickinson), iskusna varalica za kojom je zbog kartaških prijevara raspisana tjeralica. Nakon što sljedeće večeri netko s leđa ustrijeli Wheelera, John će shvatiti da je obračun počeo i da su svi postali Burdetteove mete…

U glavnoj je ulozi oskarovac John Wayne, ikona žanra vesterna, a njegovi su partneri pjevač i glumac Dean Martin, suradnik slavnoga Jerryja Lewisa u nizu komedija, Angie Dickinson i Walter Brennan. Nezaboravnu filmsku glazbu potpisuje Dimitri Tiomkin, skladatelj koji je od dvadesetak nominacija za Oscara potvrdio njih četiri.

Goran Čelig