You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Objesite ga bez milosti Teda Posta

Godišnjica premijere vesterna Objesite ga bez milosti Teda Posta

Na današnji dan, 12. travnja 1968. godine premijerom u Italiji započinje prikazivanje američkog vesterna “Objesite ga bez milosti” (Hang ‘Em High) u režiji Teda Posta, a film je poznat i kao prvi veliki hit u filmografiji Clinta Eastwooda nakon njegova povratka iz Italije.

U njemu Eastwood tumači lik Jeda Coopera, bivšeg čuvara zakona i trgovca stokom kojega u Oklahomi 1889. godine presretne grupa osvetnika uvjerenih da je riječ o kradljivcu stoke i ubojici, zbog čega ga objese. Nesretnog Jeda u posljednjem trenutku s vješala skida zamjenik federalnog šerifa (Ben Johnson) te ga odvede svom šefu, strogom kotarskom sucu Fentonu (Pat Hingle), koji Cooperu, impresioniran njegovom prošlošću i sposobnošću preživljavanja, daje posao zamjenika šerifa, ali samo pod uvjetom da se strogo drži zakona i ne pokušava se osvetiti ljudima koji su ga pokušali linčovati…

Eastwood je film snimio nedugo nakon stjecanja svjetske slave likom Čovjeka bez imena u trilogiji špageti-vesterna talijanskoga majstora Sergia Leonea. “Objesite ga bez milosti” velikim je dijelom i nastao na njegovu inicijativu odnosno kao prvi uradak Eastwoodove produkcijske kuće Malpaso Company, koju je osnovao novcem zarađenim u Italiji. Zahvaljujući tome uspio je nagovoriti producenta Leonarda Freemana da umjesto uglednih redatelja Roberta Aldricha i Johna Sturgesa režiju povjeri relativno nepoznatom Tedu Postu, koji je s druge strane bio blizak Eastwoodov prijatelj.

“Objesite ga bez milosti” često se navodi kao jedno od prvih hollywoodskih ostvarenja u kojem možemo vidjeti utjecaj špageti-vesterna. Eastwood je u njemu nastojao kombinirati teme i stil stare televizijske serije “Grubijan” (Rawhide), koja mu je bila donijela početnu slavu, ali s daleko eksplicitnijim prikazom nasilja, moralno dvojbenih protagonista i naličja dotadašnjeg mita o Divljem zapadu. To se posebno odnosilo na lik suca Fentona (sjajni Pat Hingle), koji je velikim dijelom bio temeljen na stvarnoj ličnosti Isaaca Parkera, poznatog suca za vješanje, koji je simbolizirao drakonske i ekstremne metode zavođenja reda i zakona. Iako u filmu nije nedostajalo scena akcije i drugih žanrovski konvencionalnih sadržaja, scenarij je u mnogočemu odražavao tada aktualne dileme u nemirima zahvaćenom američkom društvu te je predstavljao jedan od najistaknutijih primjera trenda koji će poslije postati poznat kao revizionistički vestern.

Goran Čelig