You are currently viewing Godišnjica premijere filma Opčinjen redatelja Dona Siegela

Godišnjica premijere filma Opčinjen redatelja Dona Siegela

Na današnji dan, 8. ožujka 1971. godine USA Film Festivalu (USAFF) u Dallasu premijerno je prikazan film “Opčinjen” (The Beguiled) velikog američkog redatelja Dona Siegela (1912. – 1991.), koji ga je režirao nakon vesterna “Dvije mule za sestru Saru”, a prije “Prljavog Harryja”. Dakle, u doba kad je njegova suradnja s Clintom Eastwoodom bila na kreativnom vrhuncu. Obojica su bila spremna upuštati se u nekonvencionalne filmske projekte, pa je i ovdje srušen niz seksualnih tabua koji su postojali u filmovima o Građanskom ratu.

U vrijeme američkog Građanskog rata dvanaestogodišnja Amy (Pamelyn Ferdin) naiđe u šumi na teško ranjenog sjevernjačkog dočasnika Johna McBurneyja (Clint Eastwood). Južnjakinja Amy živi sa još pet malo starijih djevojaka na imanju u obližnjem ženskom internatu. Vlasnica je internata Martha Farnsworth (Geraldine Page), a kao nastavnica zaposlena je dvadesetdvogodišnja Edwina Dabney (Elizabeth Hartman). Tu je još i robinja Hallie (Mae Mercer), koja radi kao sluškinja.

Brat Marthe Farnsworth upravljao je internatom i imanjem zajedno s njom, ali nestao je u ratu. Martha odluči da izliječe McBurneyja, ali tako da ga drže kao zarobljenika zaključanog u jednoj sobi. Lukavi McBurney počne zavoditi jednu po jednu djevojku, što uzrokuje napetost među njima…

Goran Čelig