You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Ples s vukovima Kevina Costnera

Godišnjica premijere vesterna Ples s vukovima Kevina Costnera

Na današnji je dan, 19. listopada 1990. godine u gradu Washingtonu održana premijera čuvenog pustolovnog vesterna “Ples s vukovima” (Dances with Wolves). Režirao ga je te odglumio glavnu ulogu Kevin Costner. Film je postigao velik komercijalni uspjeh u kinima u doba kad je opće mišljenje bilo da je vestern kao žanr izašao iz mode. Radnja se vrti oko američkog poručnika koji se približio Indijancima i identificirao s njima.

Kao vojnik odlikovan u građanskom ratu, poručnik John Dunbar (Kevin Costner) zaželio je osjetiti život u američkoj preriji prije nego što ona potpuno nestane. Dunbar dobiva položaj u napuštenoj tvrđavi, a jedini su mu susjedi indijansko pleme Siouxa. S vremenom oni prevladavaju jezične zapreke i međusobno nepovjerenje te Dunbar i ponosni Indijanci postaju prijatelji. Dunbar se zaljubljuje u lijepu bijelu ženu koju je odgojilo pleme Siouxa… Kada se vojska počne približavati, John mora odlučiti što je najbolje za njega i za Indijance s kojima se zbližio. Naposljetku pleme će biti izdano i sve ono što je Dunbar vidio i proživio počinje ga mučiti i proganjati. Napokon, mora donijeti najveću odluku u životu, istražiti svoje srce i dušu te učiniti korak koji će mu odrediti sudbinu…

Film je osvojio sedam Oscara i četiri Zlatna globusa, uključujući one za najbolji film, ali je među filmofilima na zlu glasu zbog toga što je “oteo” nagrade hvaljenom gangsterskom filmu “Dobri momci” Martina Scorsesea. Uključen je u državni filmski registar zbog povijesnog i kulturnog značenja, a glavne uloge u njemu osim nagradama ovjenčanoga Costnera tumače Mary McDonnell, Graham Greene i Rodney Grant.

Goran Čelig