You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Jednooki šerif i dama Stuarta Millara

Godišnjica premijere vesterna Jednooki šerif i dama Stuarta Millara

Na današnji dan, 17. listopada 1975. godine u New Yorku održana je premijera klasičnog vesterna “Jednooki šerif i dama” (Rooster Cogbburn), svojevrsnog nastavka “Čovjeka zvanog Hrabrost” (True Grit) i pretposljednjeg igranog filma u kojem je glavnu ulogu odigrao legendarni John Wayne (pojavit će se još samo u “Posljednjem hitcu” iz 1976. godine). Film je režirao Stuart Millar, poznati TV i filmski producent.

Sudac Parker (John McIntire) obavijesti šerifa Roostera Cogburna (John Wayne) da je već star, da zločince sad treba žive dovoditi pred sud i da mu je najbolje otići u mirovinu. Razočaranom Cogburnu uzme šerifsku zvijezdu. Istodobno bandit Hawk (Richard Jordan) sa svojih devet ljudi, među kojima je i nekoć sjajni izvidnik za indijanski teritorij Breed (Anthony Zerbe), opljačka jedinicu američke vojske i pobije vojnike. Sudac Parker vrati Cogburna u službu i obeća mu visoku nagradu ako uhvati Hawka i Breeda i dovede ih žive pred sud. Hawkova banda tog dana stigne u malo indijansko selo u kojem Indijance prosvjećuju pastor Goodnight i njegova kći Eula (Katherine Hepburn). Razbojnici se napiju i pobiju mnoge Indijance, a ustrijele i Eulina oca. Kad stigne Cogburn, Eula i mladi Indijanac Vuk (Richard Romancito), čija je obitelj također ubijena, kleče nad grobovima. Cogburn jedva nagovori Eulu da je povede nekamo na sigurno gdje neće biti u opasnosti. I tako se silom prilika udruži dvoje ljudi koji nemaju ništa zajedničko…

Godine 1969. za ulogu Roostera Cogburna u “Čovjeku zvanom Hrabrost” John Wayne dobio je jedinog Oscara u karijeri. Stoga nije bilo čudno da je s veseljem, premda i s ponešto glumačkog manirizma, još jednom odigrao taj lik, ali ovaj put uz izvrsnu Katherine Hepburn. “Jednooki šerif i dama”, premda snimljen 1975., ima u sebi nešto i od duha klasičnih vesterna, i to najviše zbog sjajnih glumaca.

Goran Čelig