You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Dvoboj na Missouriju Arthura Penna

Godišnjica premijere vesterna Dvoboj na Missouriju Arthura Penna

Na današnji dan, 11. svibnja 1976. godine u gradu Billingsu u Montani premijerno je prikazan američki vestern “Dvoboj na Missouriju” (The Missouri Breaks), koji je režirao Arthur Penn.

Glavni su protagonisti dvojica slavnih glumaca, Jack Nicholson, koji glumi kradljivca stoke, i Marlon Brando, koji je ekscentrični plaćeni ubojica. Budući da su u njemu glavne uloge tumačile dvije najveće zvijezde tadašnjega Hollywooda, “Dvoboj na Missouriju” dočekan je s velikim očekivanjima, ali je usprkos tomu završio kao komercijalni promašaj. Film je također žestoko pokopala i kritika.

Uhvativši kradljivca stoke, ljudi moćnog zemljoposjednika Davida Braxtona (John McLiam), unatoč protivljenju senzibilne Braxtonove kćeri Jane (Kathleen Lloyd), odluče ga objesiti kao opomenu drugima. Doznavši za sudbinu svog ortaka, skupina kradljivaca stoke predvodena ciničnim Tomom Loganom (Jack Nicholson) u znak osvete objesi Braxtonova predradnika. Zaključivši da bi vođenjem vlastitog ranča mogli zamesti tragove i prikriti djelovanje, Tom i njegovi ljudi, medu kojima su šutljivi Calvin (Harry Dean Stanton) i dobrodušni Mali Tod (Randy Quaid), odluče kupiti zemlju u susjedstvu Braxtonova imanja. Nakon što novac za to priskrbe nevještom pljačkom poštanskog vagona, Tom se posveti podizanju ranča, a Calvina i Malog Toda pošalje u Kanadu u krađu stoke. U međuvremenu, kako bi doskočio kradljivcima, Braxton za njihovo hvatanje angažira bezobzirnog lovca na ucjene i ubojicu Leeja Claytona (Marlon Brando). No rančer ne zna da će se njegova kći Jane postupno zbližiti s Tomom te da će Clayton ubrzo izmaći njegovu nadzoru i preuzeti pravdu u svoje ruke…

Goran Čelig