You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna El Dorado redatelja Howarda Hawksa

Godišnjica premijere vesterna El Dorado redatelja Howarda Hawksa

Na današnji dan, 17. prosinca 1966. godine u Japanu premijerno se počeo prikazivati legendarni vestern “El Dorado”. Zanimljivo je da se na domaćem terenu, u Sjedinjenim Državama, premijerno prikazao tek 7. lipnja iduće godine.

Izvrstan vestern “El Dorado” glasovitoga Howarda Hawksa (Lice s ožiljkom, Dvadeseto stoljeće, Silom dadilja, Bio sam ratna nevjesta, Rio Bravo, Hatari!), jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnoga Hollywooda, kojemu je slavljenje odvažnih pustolova priskrbilo epitet Hemingwaya američkog filma i 1975. godine donijelo Oscara za životno djelo, pričom, likovima i njihovim odnosima predstavlja svojevrsni film blizanac njegovu filmu “Rio Bravo”, snimljenom sedam godina prije toga.

Kad mu utjecajni Bart Jason (E. Asner), jedan od najbogatijih uzgajivača stoke u kraju, predloži angažman u protjerivanju obitelji rančera Kevina MacDonalda (R. G. Armstrong), plaćeni revolveraš Cole Thornton (J. Wayne) odbije ga. Cole je grub, ali odlučan čovjek koji se drži svojih načela i vlastitog kodeksa časti. On je i najbolji prijatelj J. P. Harraha (R. Mitchum), šerifa u obližnjem El Doradu, s kojim dijeli i naklonost prema zajedničkoj djevojci, privlačnoj vlasnici gradskog saluna Maudie (C. Holt). Vraćajući se s Jasonova posjeda, Cole u samoobrani ubije mladog Lukea MacDonalda (J. Crawford), Kevinova sina koji ga je napao vjerujući da time štiti obitelj. Pogođen mladićevom smrću, Cole poslije nekoliko mjeseci odluči napustiti grad i otputiti se prema Sonori, gdje posjeduje rudnik srebra. Tijekom putovanja zaustavi se u jednom gradiću gdje upozna Allana Bourdilliona Trahernea zvanog Mississippi (J. Caan), momka izuzetno vještog u rukovanju nožem. Sretne i staroga znanca Nelsea McLeoda (C. George), također plaćenog revolveraša gotovo podjednako vještog kao i Cole. Kad mu Nelse otkrije da ide u El Dorado na obračun s tamošnjim šerifom te da ga je unajmio pohlepni Jason, Cole u Mississippijevoj pratnji pohita u pomoć prijatelju. No zbog neuzvraćene ljubavi šerif J. P. Harrah u međuvremenu se odao alkoholu te je svojim pijanstvom postao predmet ismijavanja cijeloga grada…

Film je snimljen prema romanu The Stars in Their Courses Harryja Browna i scenariju koji je potpisala Leigh Brackett, inače poznata autorica znanstvene fantastike koja je radila i na filmu “Imperij uzvraća udarac” (The Empire Strikes Back) redatelja Irvina Kershnera.

Goran Čelig