You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Blijedi jahač Clinta Eastwooda

Godišnjica premijere vesterna Blijedi jahač Clinta Eastwooda

Na današnji dan, 13. svibnja 1985. godine na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan vestern “Blijedi jahač” (Pale Rider) Clinta Eastwooda, inspiriran klasičnim vesternom “Shane” Georgea Stevensa.

“Blijedi jahač” naturalistička je obrada romantične vestern-priče o tajanstvenom jahaču. Iako se uglavnom pridržava obrazaca žanra, režija, pa i gluma Clinta Eastwooda filmu daju svježinu i naboj.

Naselje siromašnih kopača zlata uništavaju plaćenici velike tvrtke, koja ima svoje planove sa zemljištem na kojem navodno ima zlata. Niotkuda stiže “blijedi jahač”, kojega zbog svećeničkog ovratnika prozovu Propovjednik (Clint Eastwood). Nastanivši se kod Sare (Carrie Snodgress), koja mu je u početku nesklona, Propovjednik ubrzo stekne njezinu naklonost, a u njega se zaljubi i njezina kći Megan (Sydney Penny). A zatim počinje poticati mještane na otpor, ujedinjuje kopače, pomaže im u borbi s razbojničkom tvrtkom i naposljetku sam se obračuna s najgorim dijelom plaćenika…

Film će u redovnu kinodistribuciju u Sjedinjenim Američkim Državama krenuti tek 27. lipnja, a osim glumca i redatelja Eastwooda, uloge tumače Michael Moriarty, Carrie Snodgress, Christopher Penn, Richard Dysart, Sydney Penny, Richard Kiel, Doug McGrath, John Russell i drugi.

Goran Čelig