You are currently viewing Godišnjica premijere trilera Slučaj Pelikan Alana J. Pakule

Godišnjica premijere trilera Slučaj Pelikan Alana J. Pakule

Na današnji dan, 13. prosinca 1993. godine u osvajanje američkih i svjetskih kinodvorana krenuo je odlični triler “Slučaj Pelikan” (The Pelican Brief) koji je maestralno režirao slavni Alan J. Pakula (Svi predsjednikovi ljudi, Sofijin izbor, Nedokazana krivnja).

Ubojstva dvojice sudaca Vrhovnog suda izazvala su pravu buru nezadovoljstva javnosti, ali istražitelji tapkaju u mraku pa se čini da će se počinitelji izvući nekažnjeni. Fakultetski profesor prava koji je prije nekoliko godina jednom od ubijenih bio asistent od svoje studentice, istovremeno i ljubavnice Darby Shaw (Julia Roberts) dobiva izvještaj koji istražuje moguću pozadinu ubojstava te ukazuje na potencijalne krivce odnosno naručitelje. No ono što se ispočetka činilo tek briljantno izvedenom fakultetskom vježbom ambiciozne studentice pretvara se u pravu noćnu moru nakon što profesor izvještaj preda prijatelju koji radi u FBI-ju. Odjednom Darby se nađe u cijelom nizu opasnih situacija, a nakon što joj automobil odleti u zrak, nema nikakve sumnje da je zagrebla preduboko ispod površine.

Oskarovci Julia Roberts i Denzel Washington u tom su političkom trileru odradili vrhunske uloge pomogavši tako slavnom redatelju Alanu J. Pakuli da bestseler Johna Grishama na veliko platno prenese u punom sjaju. Skoro dvoipolsatni film doslovce proleti pred očima gledatelja jer brižno stvarana napetost i atmosfera nepovjerenja i neizvjesnosti ne jenjavaju do samoga kraja, a taman kad gledatelj pomisli kako bi mogao predvidjeti rasplet, priča se počne odmotavati u sasvim drugom smjeru.

Uz navedene, u filmu među ostalima glume i pouzdani i iskusni John Heard, John Lithgow i Stanley Tucci, a spoj prvorazrednog ansambla i izvrsnog predloška vjerojatno nije ni mogao propasti.

Goran Čelig