You are currently viewing Godišnjica premijere trilera Maratonac Johna Schlesingera

Godišnjica premijere trilera Maratonac Johna Schlesingera

Na današnji dan, 6. listopada 1976. godine u New Yorku održala se premijera jednog od najnapetijih trilera svih vremena, čuvenog “Maratonca” (Marathon Man), filma nastalog na temelju romana Willima Goldmana. Dobitnik Oscara Dustin Hoffman glumi simpatičnog doktoranda i maratonca koji igrom slučaja upada u smrtonosnu igru u koju je uključen nacistički bjegunac Christian Szell. Laurence Oliver dobio je Oscara za izvrsno odglumljen lik Szella, sadističkog zubara koji je stomatološke instrumente pretvarao u alate za mučenje. Redatelj John Schlesinger i izvrsni glumci držat će vas u napetosti sve do raspleta…

New York, sredina 70-ih godina. Brat (Ben Dova) ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, SS-ovca Christiana Szella (Laurence Olivier), izlazi iz banke u kojoj je pohranio kovčeg s vrijednim sadržajem. No naoko rutinska operacija pretvori se u verbalni obračun s postarijim Njujorčaninom Židovom, s kojim se počne natjeravati gradskim prometnicama. Nepažnjom dvojice staraca njihova se vozila zalete u cisternu punu goriva i obojica poginu. Istodobno, uzorni doktorand na Sveučilištu Columbia Tom Babe Babington (Dustin Hoffman) trči na svom uobičajenom jutarnjem treningu i jedva zamjećuje tragediju u susjednoj ulici. Obožava maraton i priprema doktorsku disertaciju o McCarthyjevoj eri, čija je žrtva bio i njegov otac (Allen Joseph). Tomov stariji brat Doc (Roy Scheider) predstavlja se kao uspješan poslovni čovjek, ali s kolegom Janewayom (William Devane) zapravo radi za tajnu vladinu agenciju na tragu neonacističkoj organizaciji koja krijumčari dragulje. Doc se vrati u New York, a Tom mu ispriča da su ga dvojica muškaraca napala u parku dok je bio sa svojom novom djevojkom Elsom (Martha Keller)…

Američki dramatičar i romanopisac William Goldman proslavio se svojim hvaljenim filmskim scenarijima, za koje je primio dva Oscara (Butch Cassidy i Sundance Kid, Svi predsjednikovi ljudi) i nizom intrigantnih romana (Heat, Magic, The Princess Bride) koji su, doduše uz posve različite umjetničke rezultate, redovito dobivali filmske inačice. I tematikom i porukama između klasičnih trilera i znanstvene fantastike Goldmanov je književni opus posebice vrijedan zbog radova sa sugestivnim političkim konotacijama čiji je nabolji predstavnik možda upravo “Maratonac”, koji je 1976. doživio ekranizaciju prema piščevu scenariju u filmu oskarovca Johna Schlesingera (Ponoćni kauboj).

Film je gotovo savršeno pogodio trenutak u kojem je predstavljen: američko se društvo našlo u političkom motivacijskom glibu nakon Vijetnamskog rata i afere Watergate, a upitnost do jučer nedodirljivih vrijednosti prosječnog Amerikanca (individualizam, povjerenje u institucije, nacionalna sigurnost) dosegnula je vrhunac. Stoga je Schlesingerov film, s pričom o naivnom mladiću koji se rušenjem doslovno svih ideala (obiteljskih, ljubavnih i socijalnih) pretvara u vlastitu beskompromisnu suprotnost, ogledni primjer duha američke kinematografije sedamdesetih.

Stilski ogoljen, vizualno tmuran, ozračjem uznemirujuć (izvrsna glazba Michaela Smalla) te karakterno fascinantan, “Maratonac” je prava studija o unutarnjem i vanjskom nasilju te o ljudskoj izdržljivosti u svijetu natrpanom lažima, destrukcijom i zločinom. Pritom su glavni glumci D. Hoffman (Kramer protiv Kramera) i veteran L. Olivier (Hamlet) ostvarili besprijekorne uloge u potpunosti se uživjevši u svoje likove.

Zanimljivo je da je Olivier, inače za nastup u tom filmu nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg epizodnog glumca, dvije godine poslije jednako uvjerljivo odglumio lovca na naciste u trileru Franklina Schaffnera “Momci iz Brazila”.

Goran Čelig