You are currently viewing Godišnjica premijere filma Prestiž renomiranoga Christophera Nolana

Godišnjica premijere filma Prestiž renomiranoga Christophera Nolana

Na današnji je dan, 17. listopada 2006. godine na filmskom festivalu u Rimu premijerno prikazan odlični “Prestiž” (The Prestige) priznatog tvorca filmova Christophera Nolana (“Memento”, “Batman Begins”). Scenarij je zajedno s njim napisao brat mu Jonathan Nolan po romanu Christophera Priesta.

“Prestiž” je inovativni triler satkan od iluzije. U tom napetom filmu, priči punoj preokreta i tajni, dva iluzionista viktorijanskog doba započinju moćno rivalstvo koje će eskalirati u borbu trikovima i neutaživu žeđ za otkrivanjem tajni zanata onog drugog. Uloge tumači poznata holivudska i svjetska ekipa: Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson, Michael Caine, Rebecca Hall, Andy Serkis, David Bowie itd.

Sve počinje u Londonu na prijelazu stoljeća, gradu koji u to vrijeme ubrzano mijenja izgled. U to vrijeme, kad su mađioničari idoli i zvijezde najvišeg reda, dva mlada iluzionista kreću na svoj put do slave. Lakomisleni, profinjeni Robert Angier (Jackman) zabavljač je masa, a grubi čistunac Alfred Borden (Bale) kreativni genij kojem nedostaje samouvjerenosti da bi na sceni pokazao vlastite mađioničarske zamisli. Njih dvojica počinju kao prijatelji, prepuni uzajamnog divljenja, i partneri. No kad njihov najveći trik krene sasvim po zlu, postaju doživotni neprijatelji – a svaki od njih odlučan je u namjeri da nadmaši i porazi ovog drugog. Trik za trikom, predstava za predstavom – i njihovo ljuto rivalstvo raste bez granica. Služe se čak i fantastičnom novom silom, električnom strujom, te znanstvenom genijalnošću Nikole Tesle dok životi svih oko njih vise o niti…

Prepun iznenađenja i otkrića, film istražuje svijet u kojem se iskušavaju granice i najmračniji kutovi vjere, povjerenja i onog mogućeg.

Goran Čelig