You are currently viewing Godišnjica premijere trilera Ljupke kosti redatelja Petera Jacksona

Godišnjica premijere trilera Ljupke kosti redatelja Petera Jacksona

Na današnji dan, 24. studenog 2009. godine na Royal Command Film Performanceu u Londonu premijerno je prikazan film “Ljupke kosti” (The Lovely Bones). Filmska ekipa koja stoji iza jedne od najuspješnijih filmskih franšiza u povijesti, “Gospodara prstenova” (redatelj Peter Jackson, scenaristice Fran Walsh i Philippa Boyens…), ponovno se okupila kako bi snimila novo remek-djelo, fantastičnu dramu “Ljupke kosti”. Djevojčicu Susie izvrsno je odglumila Saoirse Ronan, nominirana za Oscara, njezine roditelje glume Mark Wahlberg i dobitnica Oscara Rachel Weisz, a u ostalim ulogama pojavljuju se oskarovka Susan Sarandon i dobitnik Zlatnoga globusa Stanley Tucci.

Kako je biti mrtav, pitanje je na koje se vjerojatno nikada neće dati zadovoljavajući odgovor. To ne znači da će se književnici i umjetnici prestati truditi. Jedan od takvih pokušaja predstavljao je roman The Lovely Bones (Ljupke kosti) američke književnice Alice Sebold iz 2002. godine, koji jedan motiv – prilično čest u današnjoj popularnoj kulturi – nastoji obraditi iz neuobičajene perspektive. Nakon što je postao bestselerom, postalo je jasno da će doći do holivudske adaptacije.

Radnja se događa 1973. godine u gradiću u Pennsylvaniji, gdje 14-godišnja Susie Salmon (Saorsie Ronan) živi s roditeljima i mlađim bratom i sestrom. Njezino bezbrižno djetinjstvo brutalno je prekinuto kada je u posebno sagrađenu jazbinu namami susjed George Harvey (Stanley Tucci). Susie ubrzo nakon toga otkrije da više nije živa odnosno da je pala kao žrtva Harveyevih izopačenih nagona. Nakon toga odbija prijeći na “drugu stranu” i umjesto toga kao duh luta svijetom na koji više nema nikakva utjecaja. Tako ne može spriječiti da se njezinim bolom shrvanim roditeljima raspadne brak ni pomoći policijskom detektivu Fenermanu (Michael Imperioli) da riješi njezino ubojstvo. U međuvremenu je mlađa sestra Lindsey (Rose McIver) narasla te postala predmet Harveyjeva zanimanja…

Goran Čelig