You are currently viewing Godišnjica premijere redateljskog debija Stevena Soderbergha Seks, laži i videovrpce

Godišnjica premijere redateljskog debija Stevena Soderbergha Seks, laži i videovrpce

Na današnji dan, 20. siječnja 1989. godine na festivalu Sundance premijerno je prikazan redateljski debi Stevena Soderbergha “Seks, laži i videovrpce” (Sex, Lies, and Videotape). Bila je to drama o zamršenim odnosima između četvero ljudi i jedne videokamere. Odvjetnik koji ima aferu sa svojom šogoricom primi u goste starog prijatelja s fakulteta koji ima neobičan hobi – snima žene dok govore o svojoj seksualnosti.

Uz prikrivenu senzualnost i sarkastičan humor, iznenađujući odnos triju naslovnih predmeta otkriva se u “Seksu, lažima i videovrpcama”. Graham je davno izgubljeni prijatelj s koledža koji ponovno doluta u grad i u živote egocentričnog ženskara Johna, njegove anđeoske supruge Ann te njezine besramne sestre Cynthije. Jedno po jedno, svi su uvučeni u veoma osoban projekt na kojemu Graham radi, poslije kojeg se njihovi međusobni odnosi zauvijek promijene.

Za Stevena Soderbergha (Erin Brockovich, Traffic, Oceanovih 11, Logan Lucky…) pisalo se da je najsretniji mladi američki redatelj. On je svojim prvijencem, filmom “Seks, laži i videovrpce” osvojio Zlatnu palmu na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu i postao gotovo preko noći miljenik producenata, kritičara i urbane publike. Njegov je pomalo komorni, provokativni film gradska ljubavna priča s mnogo dijaloških prizora i intrigantnim ljubavnim odnosom.

U glavnim su se ulogama pojavili James Spider, Andie MacDowell, Peter Gallagher, Laura San Giacomo, Ron Vawter, Steven Brill i drugi.

Goran Čelig