You are currently viewing Godišnjica premijere glazbene drame Lak za kosu kultnoga filmaša Johna Watersa

Godišnjica premijere glazbene drame Lak za kosu kultnoga filmaša Johna Watersa

Na današnji dan, 16. veljače 1988. godine na filmskom festivalu u Berlinu prikazana je kultna glazbena drama “Lak za kosu” (Hairspray), nominirana za Veliku nagradu žirija na festivalu u Sundanceu, jedan od najpopularnijih i najkomunikativnijih filmova osebujnog i kultnog filmaša Johna Watersa (Priča o Diane Linkletter, Ružičasti plamenci, Plačljivko, Moja ubojita mama, Pimplek, Cecil je poludio, Oh, kakve li sramote). Sedamdesetih godina poznat po beskompromisnim i iznimno provokativnim filmskim ostvarenjima koja su se među ostalim bavila i temama incesta i kanibalizma, Waters je s vremenom ublažio sklonost prikazivanju odvratnosti.

Američki grad Baltimore 1962. godine rasno je donekle podijeljena sredina u kojoj svi mladi luduju za iznimno popularnim TV šouom Cornyja Collinsa (Shawn Thompson). Među odanim su gledateljima emisije i tinejdžerica Tracy Turnblad (Ricki Lake) i njezina najbolja prijateljica Penny Pingleton (Leslie Ann Powers), koje unatoč protivljenju Tracyne majke Edne (Divine) ne propuštaju nijedno izdanje šoua. A šou Cornyja Collinsa koncipiran je kao atraktivan kolaž pjesme i plesa u kojem se pomalo pušta i crnačka glazba te predstavljaju tamnoputi pjevači, što se nimalo ne sviđa vlasniku postaje Arvinu Hodgepileu (također Divine).

Najveća je zvijezda programa Amber Von Tussle (Colleen Fitzpatrick), djevojka koju za nastupe pripremaju i usmjeravaju majka Velma (Debbie Harry) i otac Franklin (Sonny Bono). Kad gledajući šou zaključi da pleše bolje od Amber, Tracy se uz Pennynu potporu odluči prijaviti za sudjelovanje. Nakon što već prvim nastupom privuče pozornost Cornyja Collinsa i gledatelja, Tracy se na oduševljenje majke Edne i oca Wilbura (Jerry Stiller) ubrzo prometne u pravu zvijezdu…

Slično svojim prethodnim filmovima, Waters i ovdje glumački afirmira članove umjetničke skupine Dreamland. U glavnoj ulozi nastupa u vrijeme snimanja mlada Ricki Lake (Zaposlena djevojka, Posljednji izlaz za Brooklyn), danas popularna komičarka. Uz možda svjetski najpoznatijeg transvestita Divine (Multiple Maniacs, Female Trouble, Lust in the Dust, Trouble in Mind), glumca i zabavljača pravim imenom Harris Glen Milstead, koji je preminuo nedugo nakon završetka snimanja filma, u sporednim rolama gledamo glumicu i pjevačicu Colleen Fitzpatrick (Kraljevi mamba, Lažljivac, Dracula 2000), glazbenika Sonnyja Bona (Ima li pilota u avionu 2, serije Charliejevi anđeli, Na krstarenju), glazbenicu Debbie Harry (Zauvijek Lulu, Njujorške priče, Cop Land, Moj život bez mene) i komičara Jerryja Stillera (Aerodrom 1975, Nadine, Zoolander, serije Seinfeld, Kralj Queensa), oca popularnog Bena Stillera.

Goran Čelig