You are currently viewing Godišnjica premijere fantastične drame Donnie Darko redatelja Richarda Kellyja

Godišnjica premijere fantastične drame Donnie Darko redatelja Richarda Kellyja

Na današnji dan, 19. siječnja 2001. godine na Sundanceu premijerno je prikazana slojevita fantastična drama “Donnie Darko”, koja gledatelja i nakon nekoliko gledanja ostavlja s pitanjima na koje ne može pronaći prave odgovore. Film je po vlastitom scenariju režirao Richard Kelly (The Box), a u glavnim su se ulogama pojavili Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Maggie Gyllenhaal i drugi.

Donnieja Darka (Jake Gyllenhaal) muče vizije divovskog čovjekolikog zeca Franka koji predviđa kraj svijeta za 28 dana, 6 sati, 42 minute i 12 sekundi te nagovara Donnieja na opasne i destruktivne nestašluke. Jedne noći Frank izvodi Donnieja iz kuće, trenutak prije nego što se motor Boeinga 747 sruši s neba ravno u njegovu spavaću sobu, što potakne Donnieja na razmišljanje da možda Frankova proročanstva nisu izmišljotine. Idući dan Donnie upoznaje u školi novu učenicu Gretchen, a iste noći ponovno susreće Franka, koji ga nagovori da izazove poplavu u školi. Uskoro Frank zainteresira Donnieja za putovanje kroz vrijeme pa Donnie posuđuje od profesora fizike knjigu “Filozofija putovanja kroz vrijeme” autorice Roberte Sparow, čudakinje koja čitave dane stoji na cesti provjeravajući je li stigla pošta…

Zanimljivo da je film snimljen u 28 dana, točno koliko Donnie ima na raspolaganju za spas svijeta. Film je dobitnik čak 11 međunarodnih filmskih nagrada, a zaradio je još osam nominacija.

Goran Čelig