You are currently viewing Godišnjica premijere ratnoga filma Ničija zemlja Danisa Tanovića

Godišnjica premijere ratnoga filma Ničija zemlja Danisa Tanovića

Na današnji dan, 12. svibnja 2001. godine na filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan čuveni ratni film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića “Ničija zemlja” (No Man’s Land). Film je dobio Oscara za najbolji strani film, Zlatni globus, nagradu Sierra, Golden Satellite LAFCA, OFCS, nagradu Jury za najbolji strani film… Također je osvojio nagradu publike na Sarajevskom filmskom festivalu.

Bosna i Hercegovina, 1993., vrijeme najžešćih ratnih sukoba. Čiki (Branko Đurić) i Cera (Filip Šovagović) vojnici su Armije Bosne i Hercegovine koji su se igrom slučaja zatekli u rovu na ničijoj zemlji, zajedno s Ninom (Rene Bitorajac), neiskusnim vojnikom srpske strane. Cera je teško ranjen, a usto ga je iskusni i opaki srpski vojnik, kojega je Čiki uspio ubiti, postavio da leži na mini koja će se aktivirati i ubiti ga ako se imalo pomakne. U toj nezavidnoj situaciji razvija se intrigantan odnos trojice vojnika, koji čekaju spas od pripadnika međunarodnih vojnih snaga, nesvjesni koliko su im nadanja uzaludna…

Debitantski film bosanskohercegovačkog autora Danisa Tanovića nastao je u koprodukciji nekoliko europskih zemalja (Slovenija, Belgija, Velika Britanija, Italija, Francuska), a zanimljivo je da bosanskohercegovačka kinematografija nije uložila nikakva sredstva. Ipak, zbog autorske ekipe i teme film je u konkurenciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskoga govornog područja ušao kao predstavnik Bosne i Hercegovine, a Oscara je naposljetku i osvojio ispred favoriziranog francuskog predstavnika “Amélie”.

“Ničija zemlja” iznimno je sugestivna i vješto, upravo lucidno režirana alegorija na ratnu i političku situaciju u Bosni i Hercegovini, u kojoj Tanović dojmljivo isprepleće (crni) humor i tragiku, potpomognut i sjajnim glumačkim izvedbama Branka Đurića Đure (Top-lista nadrealista) i Renea Bitorajca, te finom glumačkom minijaturom Filipa Šovagovića.

Osim Oscara, Zlatnoga globusa i niza nagrada na manjim festivalima, “Ničija zemlja” u Cannesu je nagrađena za najbolji scenarij.

Goran Čelig